Sida:Jorden rundt på åttio dagar.djvu/71

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här sidan har korrekturlästs av flera personer

71

tjenst. Mr Fogg antog och lofvade honom en riklig vedergällning, något som ej kunde annat än fördubbla hans klokhet.

Elefanten afhemtades och påsadlades. Parsern förstod sig fullkomligt på »mahout-» eller kornak-tjensten. Han lade ett slags schabrak på elefantens rygg och anbringade på hvardera sidan af djuret ett slags sittkorgar, som voro föga beqväma.

Phileas Fogg betalade hinduen med banknoter, som uttogos ur den bekanta nattsäcken. Passepartout såg alldeles ut som om man dragit ut banknoterna ur hans inelfvor. Mr Fogg bjöd nu sir Francis Cromarty att deltaga i färden till banstationen i Allahabad. En passagerare till uttröttade ej det gigantiska djuret.

Matvaror inköptes i Kholby. Sir Francis Cromarty tog plats i den ena af sittkorgarna, Phileas Fogg i den andra. Passepartout satte sig grensle på upphöjningen mellan husbonden och generalen. Parsern slog sig ned på elefantens hals, och klockan nio lemnade djuret byn och hade kort derefter fördjupat sig i den tjocka palmträdsskogen.
Tolfte kapitlet.

Phileas Fogg och hans följeslagare våga sig genom Indiens skogar och hvad sedan händer.
Vägvisaren höll sig åt högra sidan af den utstakade väg, som skulle komma under arbete, för att så mycket som möjligt förkorta den långa färd, man skulle