Sida:Kapten Grants barn 1910.djvu/8

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här sidan har korrekturlästs
4
BARNBIBLIOTEKET SAGA.

byggd. Först ämnade de sig hem till sitt ståtliga slott, Malcolm Castle i Skottland. Men inom kort skulle de med Duncan företaga sin egentliga bröllopsresa till Medelhavet och de grekiska farvattnen, ty lady Helena var dotter till en framstående upptäcktsresande och hade efter honom ärvt smaken för långresor, en smak som hon delade med sin man och som kunde bli tillfredsställd, alldenstund han var en av de rikaste männen i landet.

Duncan hade redan hunnit till Clyde-bukten på insegling till Glasgow, då någonting ovanligt tilldrog sig. Utkiken hade plötsligt fått sikte på en stor haj, som följde fartyget i kölvattnet, och meddelade sin upptäckt åt den unge kaptenen, John Mangles, som var en skyddsling till familjen Glenarvan och blivit uppfostrad tillsammans med Jorden. John Mangles tillkallade lord och lady Glenarvan och major Mac Nabbs, en kusin till lord Edward och ävenledes deltagare i lustturen.

Intresset för det sällsynta havsdjuret blev allmänt, och man beslöt att försöka fånga det, vilket också lyckades med tillhjälp av ett stort stycke fläsk, fastsatt på en väldig krok.

Hajen tycktes vara uthungrad, ty han nappade genast, och efter några minuter låg han sprattlande på däcket. Ett grovt rep surrades omkring honom för att hindra hans våldsamma kastningar, och icke utan försiktighet närmade