Sida:Kyrka-Teologi-Prästkall-PD.djvu/33

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här sidan har korrekturlästs av flera personer
33

Är det mattare här, mer skinande där, beror det ej på ljuskällans otillräcklighet, utan på den uppfångandes läge och mottaglighet. Men I skolen finna mer än denna avglans. I skolen ock finna ögon, som själva sett den himmelska glansen, och höra tungor, som veta att förtälja om dess härlighet.

I skolen se religionens allmänhet, skönja lagarna för dess fortgång i ett folk, för dess verkan på ett människohjärta. Men då I bländats av dess underbara makt och framsteg, då I beundrat de luftigaste, djärvaste tankebyggnader, som en av kristendomen genomträngd tankekraft skapat, så skolen I dock räkna detta ringa gentemot den stora outgrundliga hemligheten, som ingen statistik kan mäta, ingen psykologi analysera, ingen spekulation inordna i sitt begripna sammanhang — nämligen de utvaldes, profeternas och vittnenas, gudsumgänge, framför allt Jesu förborgade liv med sin himmelske fader.

Jag lyckönskar eder till att idka teologiska studier på denna tid. Ingen högre ståndpunkt och insikt vinnes utan ökad risk. Och det vore tanklöshet att förneka allvaret av den svåra kris vari den teologiska forskningens divergenser med allmänt hävdvunna läromeningar föra oss, en kris, vars vådlighet dock torde bero mer på den dogmatiska oklarhet och även på de maktintressen, den fåvitska välmening och de förlöpningar och mänskliga lidelser, som på båda hållen förvärra krisen och grumla dess verkliga innebörd, än på denna själv. Men det vore beklaglig kortsynthet att misskänna de utomordentliga frukter, kyrkan redan vunnit genom den så förkättrade teologiska vetenskapen, och att blunda för Herrens underbara ledning. När ett och annat, som varit kärt för sinnet, tages bort av granskningen, säger jag mig själv: se, käre, vad vi redan vunnit; vänta, var trogen, även häri skall du se ljus. Och när jag känt mig