det tydligen landa köparen till förfång, om han måste behålla den andra fastigheten, när den förra frångår honom. Detsamma gäller, därest i köpet ingått kreatur, redskap, inventarier, inbärgad gröda eller andra dylika lösören, hörande till den fastighet, som skall lösas. För dessa fall stadgar 9 § i anslutning till hvad som enligt 1734 års lag gällde i fråga om bördsrätt, att den, som gör lösningsanspråk gällande, måste lösa Jämväl den egendom, som sålunda ingått i köpet, såvida icke köparen finner med sitt intresse förenligt att behålla densamma. Den valrätt, hvilken sålunda tillkommer köparen, måste han emellertid utöfva vid första rättegångstillfälle, då han svarar i saken; den förköpsberättigade bör utan uppehåll få klart besked, huruvida mer eller mindre skall lösas.
För sådana fall, då äfven annan egendom än den, som skall lösas, ingått i köpet utan att särskild köpeskilling därför blifvit utsatt, måste det ankomma på rätten att, där parterna icke kunna enas om löseskillingen, verkställa en uppskattning af värdet å den egendom, som skall lösas, i förhållande till värdet af den öfriga egendomen och med ledning häraf bestämma, hum stor del af sammanlagda köpeskillingen skäligen må anses belöpa å hvad som skall lösas. Detsamma gäller, därest särskild köpeskilling är utsatt för egendom af ena och andra slaget men käranden förmår visa, att köpeskillingen för den egendom, svaranden behåller, satts för lågt i förhållande till köpeskillingen för den egendom, som skall lösas. Bestämmelser härom hafva. upptagits i 10 §.
Nedsättning af löseskillingen.Enligt 8 § åligger det enskild part, som för talan om förköp, att ställa säkerhet bland annat för det belopp, han har att utgifva i lösen. Oaktadt säkerhetens beskaffenhet – där den utgöres af borgen, löftesmännens vederhäftighet – pröfvas af offentlig myndighet, är det icke uteslutet, att densamma, då den skall anlitas. visar sig otillräcklig; fullt betryggande för köparen är endast deposition af löseskillingen, och det är därför i sin ordning, att när med säkerhet kan beräknas. hum mycket den förköpsberättigade har att i lösen utgifva, han också nedsätter detta i offentlig myndighets förvar. En sådan beräkning kan oftast verkställas innan målet är i det skick, att däri kan meddelas slutlig dom.
I fråga om storleken af det belopp, som skall nedsättas. skiljer sig förslaget från gällande rätt därutinnan, att depositionsskyldigheten icke