Hoppa till innehållet

Sida:Menniskans härledning och könsurvalet.djvu/255

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs
233
de båda könens proportionela förhållande.

sydafrikanska arter. Hr Wallace[1] uppgifver, att honorna af Ornithoptera croesus i Malayiska archipelagen äro allmännare och lättare fångas än honorna, men denna fjäril är sällsynt. Jag må här tillägga, att Guenée i afseende på Hyperythra, ett slägte bland Heterocera, säger, att fyra till fem honor för hvarje hane sändas i samlingar från Indien.

Då denna fråga om könens proportionstal bland insekterna bragtes inför Entomological Society,[2] medgafs det allmänt, att hanarne af de flesta Lepidoptera i det fullvuxna tillståndet eller imago-stadiet fångas i större antal än honorna; men denna omständighet tillskrefs af åtskilliga iakttagare honornas mera tillbakadragna lefnadssätt, och att hanarne tidigare krypa fram ur kokongerna. Att detta senare är händelsen med de flesta Lepidoptera äfvensom med andra insekter, är en välbekant sak. I följd häraf gå, enligt hvad hr Personnat anmärker, hanarne af den domesticerade Bombyx Yamamai i början och honorna i slutet af parningstiden förlorade af brist på gemåler.[3] Jag kan dock icke öfvertyga mig, att dessa orsaker äro tillräckliga att förklara det öfvervägande antalet hanar af de ofvannämnda fjärilarne, hvilka förekomma ytterst allmänt i sina hemland. Hr Stainton, hvilken under många år har så noggrant gifvit akt på de smärre Heterocera, underrättar mig, att han vid deras insamlande i imago-stadiet trodde, att hanarne voro tio gånger så talrika som honorna, men att han, efter att i stor mängd hafva uppfödt dem från larvstadiet, är öfvertygad, att honorna äro de talrikaste. Åtskilliga entomologer instämma i denna åsigt. Hr Doubleday och några andra hysa likväl en annan mening och äro öfvertygade, att de ur ägg och från larvstadiet hafva uppfödt ett större antal hanar än honor.

Utom hanarnes rörligare lefnadssätt, deras tidigare framträdande ur kokongerna och den omständigheten, att de i många fall besöka öppnare platser, kunna andra orsaker uppgifvas för en skenbar eller verklig skilnad i båda könens proportionstal hos Lepidoptera, då de fångas i imago-stadiet, och då de uppfödas från ägg eller larvstadiet. Många silkesodlare i Italien hylla, som jag erfor af professor Canestrini, den åsigten, att silkesfjärilens honlarv mera än hanlarven lider af den nya sjukdomen, och dr Staudinger underrättar mig, att flere honor än hanar dö i kokongerna vid uppfödandet af fjärilar. Af många arter är honlarven större än hanlarven, och en samlare skulle naturligtvis välja de vackraste

  1. Transactions of the Linnean Society, vol. XXV, sid. 37.
  2. Proceedings of the Entomological Society för den 17 Februari 1868.
  3. Citerad af dr Wallace i Proceedings of the Entomological Society, tredje serien, vol. V, 1867, sid. 487.