Sida:Nerikes gamla minnen 1868.pdf/33

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs
25

skattsökare, har härigenom förlorat sin ursprungligen runda form; men uppgifves i en gammal anteckning från 1700-talet skola varit 78 famnar (= 468 fot) i omkrets, hvilket vi, med hänsyn till kumlets nu varande dimensioner, anse icke alls vara öfverdrifvet. — Ett stenkast från röset ligger, öster om landsvägen, Signilds källa. — Som bekant är, har man velat sätta dessa, liksom de flesta andra i Askers härad befintliga fornlemningar i samband med det i våra sånger och sägner frejdade äfventyret om Hagbard och Signe. Men utom det att dessa minnen, i hvad de angå fornlemningarna vid Segersjö, ganska säkert från början aldrig varit upphemtade från den kringboende befolkningens egen mun, utan heldre äro att anse som ett af våra äldre antiqvariers vanliga tilltag att omskapa en enkel och vacker saga till en historiskt bestämd tilldragelse, torde hela den romantiska berättelsen om Hagbards och Signes kärlek och död, såsom en förtjenstfull forskare[1] anmärkt, rättast böra betraktas som en mythisk framställning af den jordiska kärleken i dess högsta fullkomlighet, utan någon motsvarande händelse i verkligheten[2].

Äfven i Vester-Nerike förekommer ett och annat kummel af ansenligare former. Ett sådant, som är 12 fot högt och har 250 fot i omkrets, finnes i Edsbergs socken på höjden af den s. k. Brännebacken, inuti skogen ett par hundra fot norr om vägen, och, efter hvad noggranna undersökningar ådagalaggt, tydligen tillhörande den kulturperiod, hvars graflemningar vi nu omhandla, eller den yngre jernåldern. Till samma tidsålder torde man också kunna hänföra de större stenkummel, som

  1. N. M. Petersen, Nord. Mythol. I Upl. s. 242.
  2. I likhet med de mythiska sagorna om Waulundr, Starkodder, Långben Rese m. fl., har sagan om Hagbard och Signe blifvit lokaliserad på flera orter i norden, såsom i Danmark i Bringstrups och Sigersteds socknar samt Ringsted på Sjælland; — i Norge på Engelön i Halogaland, der man visar Signesbrunn och Hagbarsholme, i Urnas socken i Bergens stift, på Listerland i Kristiansands stift, vid Wigen och Fredrikstad i Kristiania stift, — samt i Sverige, der man, utom minnesmärket vid Segersjö i Nerike, har Signildsbur och Haborsek vid Ysanna kyrkohy i Blekinge; Signildsbur, Siguilds källa, Habors galge, Habors hög, Sigurdsberg på Asige hed i Halland, och slutligen Haborsslätt, Signildsberg och Tärnesund i Håtuna socken i Uppland.