Hoppa till innehållet

Sida:På skidor genom Grönland 1890.djvu/407

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs
370
ÄLDRE FÖRSÖK.

bergtoppen, som ligger midt på isblinken och dit vi hade vid pass en mil. Vägen dit var lika jämn och slät som på Köpenhamns gator; den enda skilnaden syntes mig vara, att här var något halare, hvaremot man ej behöfde vada åt sidan i smutsen för att ej öfverköras af postmästarens hästar och vagnar».

Följande morgon drog man vidare till det öfversta fjället på isblinken, kalladt Omertlok[1], dit det äfven var ungefär en mil. Men på vägen dit var isen mycket ojämn med många sprickor, så att det behöfdes 7 timmar för att komma dit. Från toppen af detta fjäll hade man en vidsträckt utsikt in öfver isen, och öfver isranden fjärran i nordost sågos några fjälltoppar. Dessa antog Dalager för att vara fjäll på Grönlands östkust; men som längre fram skall nämnas, ha de sedan visat sig vara nunataker (Jensens nunataker) några mil innanför inlandsisens västra rand.

Då de voro på toppen af fjället, säger han, »började vi falla i förvåning öfver den stora prospekten åt alla håll, i synnerhet det vidlyftiga isfjället längs landet och tvärs öfver till Österbygden, hvars fjäll voro, liksom detta, betäckta med snö». På denna topp stannade de till kl. 7 på aftonen, då Dalager »slutade med ett tal till grönländarne om Öster-

  1. Hvilken nunatak detta Omertlok varit, kan knappast med säkerhet afgöras, då flere nunataker ligga inne på inlandsisen söder om Fredrikshaabs isblink, och ingen af dem benämnes nu, så vidt jag vet, med det namnet af grönländarne. Så vidt jag förstår Dalagers berättelse, har han först besökt en nunatak och därifrån följande dag fortsatt till en annan längre in, »det öfversta» (möjligen det nordligaste) fjället på isblinken. Det förefaller mig därför mindre sannolikt, att detta fjäll (Omertlok) skulle vara samma nunatak, Nasausak, som 1878 besöktes af J. A. D. Jensen och hans expedition, såsom denne synes antaga (se hans förut citerade bok »Om Indlandsisen i Grønland» s. 24, äfvensom hans berättelse i »Meddelelser om Grønland», B. II, s. 48). Mellan Nasausak och inlandsisens rand ligger ingen nunatak, och afståndet från denna är ej heller någon mil.