Sida:Principer 2.0.pdf/1

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs

Piraternas principprogram

Inledning

Det hävdas att upphovsrätten gynnar kultur och kunskapsspridning, och sällan ifrågasätts detta påstående. Vi ifrågasätter det, och vi gör så med övertygelsen om att endast på detta sätt kan demokratin och individens frihet skyddas, och därmed få leva i ett samhälle där kultur och kunskap är åtkomlig för alla. Vi ifrågasätter det som har förklarats vara självklart och hävdar att upphovsrätt tvärtom aktivt motverkar sitt syfte, genom att den begränsar tillgången till kultur, begränsar konsumenternas valmöjligheter, försämrar förutsättningar för företagande, samt skadar demokratin.

En av grundstenarna för det demokratiska samhället är att individer har fri tillgång till och rätten att sprida kunskap och kultur. Att våra folkvalda politiker agerat för att avskaffa sådana rättigheter den 1 juli 2005 har betytt att över en miljon medborgare i vår generation kriminaliserats. Något motsvarande har aldrig tidigare hänt.

En annan grundsten är fri tillgång till kunskap. Så som upphovsrätt innebär monopol på kultur, är patent monopol på kunskap, och patenten missbrukas också ofta på samma sätt som upphovsrätten.

Vi vill också lyfta fram integritetsfrågan. Enligt gällande lagstiftning befinner vi oss redan i ett samhälle där praktiskt taget alla står under konstant övervakning. Vi menar att det inte är förenligt med ett modernt rättssamhälle att alla medborgare utsätts för övervakning och därmed att dessa behandlas som misstänkta för brott. Vi hävdar att demokratin förutsätter åtminstone ett visst minimum av personlig integritet. De politiska och kommersiella krafterna förespråkar ett kontrollsamhälle som vi måste agera mot.


Medborgerliga rättigheter

Värnet om den enskildes privatliv är lagfäst i Sveriges grundlag. Ur denna grundläggande rätt springer flera andra viktiga mänskliga rättigheter som yttrande- och åsiktsfrihet, informationsfrihet, rätten till kultur och rätten till personlig utveckling. Alla försök från den offentliga maktens sida att inskränka dessa rättigheter måste ifrågasättas och mötas med ett kraftfullt motstånd. Det gemensamma samhällets existensberättigande grundar sig i att den förbättrar medborgarnas liv och att dess legitimitet kommer ur folkviljan. De lagar som skapas måste vara folkligt förankrade och politikerna måste också tro att de kommer att efterlevas. Om inte riskerar vi ett lagförakt och politikerförakt som är skadligt för både rättskänsla och vår demokrati.

Alla maktmedel, system och metoder som staten kan använda gentemot sina invånare måste befinna sig under ständig omprövning och granskning av folkvalda företrädare. När staten använder sina maktmedel för att övervaka oskyldiga invånare har den de facto kränkt den enskildes privatliv och inskränkt yttrandefriheten på ett i grunden oacceptabelt sätt. Varje medborgare skall tillförsäkras den anonymitetsrätt som idag förutsätts i grundlagen och rätten att exklusivt förfoga över sina egna personuppgifter måste stärkas. Det motsatta är diktaturernas och de totalitära staternas kännemärke.