Hoppa till innehållet

Sida:Rd 1942 A 2 FK 2 15 23.djvu/109

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har inte korrekturlästs

Onsdagen den 6 maj 1942. Nr 17. 9

Äng. Iandets tillgodoseende med elektrisk energi -m. m. (Forts) seende av landsbygdens behov av elektrisk energi, samt slutligen utredning av frågan om större planmässighet och enhetlighet vid utförandet av de elektriska ledningsnäten för att därigenom bland annat åstadkomma standardlsering vid tillverkningen av elektriska apparater och utrustning. Motionärerna syfta således till en utredning om ett förstatligande av kraftförsörjningen liksom även vissa andra detaljspörsmål. -

Även i år remitterade statsutskottet motionerna till kommerskollegium och vattenfallsstyrelsen. Dessa myndigheters yttranden återfinnas i utskottsutlåtandet. Båda dessa statliga myndigheter avstyrka även i år alldeles bestämt en utredning i det syfte motionärerna föreslagit. De lämna en del upplysningar i hithörande spörsmål, bland annat att det inom kommerskollegium pågår en utredning om möjligheterna att ernå enhetliga taxeformer och dylikt.

Till allmän förvåning blev det emellertid inom statsutskottet i år en stor majoritet för en utredning om ett förstatligande av kraftförsörjningen. Det blev ett totalt samgåen-de mellan den socialdemokratiska gruppens representanter inom utskottet och bondeförbundets representanter, vilka således tillsammans dikterade utskottets beslut och som således nu hemställa om en sådan utredning. Denna omsvängning är ganska märklig, i synnerhet som förra året talesmännen för det stora partiet bland annat i kammardebatten framhöllo, att en utredning av socialiseringsfrågan icke kunde främja det aktuella behovet av ökad elektrifiering. Vad som vid det tillfället kunde sägas, det kan också sagas nu.

Det är uppenbart, att det kan finnas vissa näraliggande spörsmål, som kunna behöva närmare undersökas. I det avseendet ha jag och herr Danielsson i andra kammaren i en reservation till detta utlåtande tagit upp just sådana närmare liggande aktuella frågor, som kunna vara förtjänta av att något mera ingående bliva belysta. Vi hemställa således om en begränsad utredning. En dylik har statsutskottet inte velat nöja sig med. Jag hade hoppats, att det förslag till uttalande, som jag nu framlagt i reservationen och som är ganska utförligt motiverat, skulle samla enighet inom utskottet. Med så mycket större förhoppning framlade jag detta förslag, när jag läst statsutskottets enhälliga avstyrkande förra året. Det är emellertid en total omsvängning som skett inom utskottet. Majoriteten ville icke släppa den del i den ifrågasätta utredningen, som skulle omfatta ett förstatligande av kraftförsörjningen.

Det är uppenbart att man måste ställa sig ytterst betänksam inför ett förstatligande av den elektriska produktionen och distributionen, inte bara om man har principiella skäl emot en sådan, utan även ur andra synpunkter. Om en socialiseringsnämnd tillsättes för utredning om den elektriska produktionen, förefaller det mig uppenbart, att detta kommer att medföra, att det enskilda initiativet, som nu intresserat investerar kapital för utbyggnad av kraftverk, kommer att anse det inte vara lönt att fortsätta med denna verksamhet, när statsmakterna sätta 1 gang en stor utredning som avser att förstatliga produktionen. Utskottets förslag kommer att verka produktionshämmande, således raka motsatsen till vad statsutskottet avsett. De enskilda företagen komma att reagera, och industrien, som- också har betydande kraftverksanläggningar, kommer att känna det som ett livsvillkor att fritt få förfoga över sin kraft.

l motionerna och 1 statsutskottet-s utlåtande göres ingen begränsning i fråga omoutredningen, utan den skall avse all produktion och distribution. Det finns 1 -vart land betydande kraftverksanläggningar som ägas av kommunala inrättningar. Jag erinrar om sydsvenska kraftbolaget och om Krångedeverken, och det finns ett betydande antal ytterligare anläggningar. Det finns således anläggningar so-m redan befinna sig i samhällets ägo, fast de äro kommunalägda. Avser utredningen att undersöka möjligheten av förstatligande även av dessa