Hoppa till innehållet

Sida:Rd 1942 A 2 FK 2 15 23.djvu/238

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har inte korrekturlästs

52 Nr 18. Onsdagen den 13 maj 1942.

Ang. ändringar z allmänna resereglemçntet. -(Forts.) slag däri, att de sakkunniga. icke föreslagit höjning av nattraktamentena i någon av de tre högre klasserna.

l samband med Kungl. Maj:ts förevarande förslag hade utskottet till behandling förehaft två likalydande motioner, väckta den ena inom första kammaren (l:214) av herrar G. Tamm och A. Lö gren och den andra inom andra kammaren (li: 291) av herr V. Hedlund i stersund, vari hemställts, att riksdagen ville besluta höja nuvarande nattraktamenten med 1 krona i samtliga klasser och dagtraktamentena med 1 krona i klass A, 2 kronor i klass B och 3 kronor i envar av de övriga traktamentsklasserna.

Utskottet hade i det nu ifrågavarande utlåtandet på anförda skäl liemställt, att riksdagen måtte i anledning av Kungl. Maj:ts förslag och med avslag å motionerna l: 214 och li: 291 antaga vid utlåtandet såsom bilaga fogat förslag till kungörelse angående ändring i vissa delar av allmänna resereglementet den 27 juni 1929 (nr 210)

Det av utskottet framlagda förslaget överensstämde i fråga om traktamentsersättningen med de sakkunnigas förslag.

Herr statsrådet Wigforss: Jag vill till detta utskottsutlåtande bara foga ett par ord.

Som kammarens ledamöter väl ha. sett, har utskottet enhälligt gjort vissa små ändringar i Kungl. Maj:ts proposition och vänt tillbaka till det sakkunnigutlåtande, som ligger bakom propositionen. Det gäller två mycket små saker. Den ena är milpengarna, och jag skall inte uppehålla mig vid den saken, fastän jag tror att utskottets förslag är mycket svårt att i praktiken genom ora.

Den andra saken gäller en kronas höjning av nattraktamentena för vissa av mellangradernas tjänstemän. Det är inte heller någonting, som det kan tyckas vara anledning att taga upp strid om. Bland de sakkunniga, som förberett detta ärende, hade man tyvärr icke nått enighet på denna punkt. Annars har det varit möjligt att i dessa frågor kompromissvis vinna enighet mellan vad man skulle kunna kalla de lägre gradernas, mellangradernas och de högre gradernas intressen, men här lyckades man icke komma till någon kompromiss. Inom departementet föreföll det oss skäligt att göra någon jämkning i riktning mot de intressen, som representerades av de högre graderna, och vi föreslogo därför denna höjning av nattraktamentet med en krona.

Jag tror att det rent psykologiskt kanske inte är så lyckligt, om dessa tjänstemän den ena gången efter den andra märka, att riksdagen gör ändringar i nedsättande riktning även på punkter, som icke kunna ha någon statsfinansiell betydelse. .l ag tror det hade varit lyckligare, om man på denna punkt inom utskottet hade kunnat godkänna Kungl. Maj:ts förslag, men då det gäller en omdömesfråga och när hela utskottet funnit det skäligt att gå på sakkunnigförslaget, har jag med denna deklaration endast velat förklara, varför vi i departementet kommit till det förslag som föreligger i propo- sitionen.

Herr Tamm: Herr talman! Förr i tiden hade ju resereglementet delvis en annan konstruktion och i viss mån ett annat syfte. Det avsåg ju då att bereda tjänstemännen en ren biinkomst, och när man beräknade lönerna, tog man med i beräkningen, att en tjänsteman skulle göra sig så och så stor förtjänst på sina resor. Nu är ju den synpunkten helt förändrad. och resereglementet är omlagtfmed syfte att medgiva dem, som resa, ersättning endast för deras direkta utgi ter.