Hoppa till innehållet

Sida:Rd 1942 A 2 FK 2 15 23.djvu/265

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har inte korrekturlästs

Onsdagen den 13 maj 1942. NY 18- 79

Föredrogs ånyo jordbruksutskottets utlåtande nr 33, i anledning av väckta. motioner om vissa kontrollföreskrifter beträffande tillverkning och försäljning av s. k. konsthonung.

l två inom riksdagen väckta, till jordbruksutskottet hänvisade likalydande

motioner, nämligen l: 25 av herr Elofsson, Gustaf, m. fl. samt li: 29 av herr,

Olsson i Kullenbergstorp m. fl., hade hemställts, att riksdagen måtte besluta,

1) att förpackning innehållande s. k. konsthonung ej finge åsättas ordet "honung" vare sig ensamt eller i sammansättningar, ej heller förses med märken, som kunde hänsyfta på biskötsel och naturhonung;

2) att sådan konsthonung ej finge uppblandas med naturhonung;

3) att tillverkning av s. k. konsthonung i tillämpliga delar skulle underkastas samma kontrollbestämmelser, som gällde för margarintillverkning;

4) att s. k. konsthonung i likhet med vad fallet vore för margarin skulle tillsättas med något genom analys lätt bestämbart ämne;

5) att importerad konsthonung skulle underkastas samma kontrollbestämmelser som den i riket tillverkade.

Utskottet hade i det nu ifrågavarande utlåtandet på åberopade grunder hemställt, att de likalydande motionerna l: 25 och li: 29, i den mån de icke kunde anses besvara-de med vad utskottet i utlåtandet anfört, icke måtte föranleda någon riksdagens åtgärd.

Herr Elofsson, Gustaf: Herr talman! När man tar del av det utlåtande, som jordbruksutskottet här avgivit, så finner man, att utskottet är litet tveksamt om vilka åtgärder som böra vidtagas på detta område.

De institutioner, som ha avgivit yttrande i denna fråga, ha ju samtliga framhållit, att mer eller mindre olagliga handelstendenser komma till synes vid tillverkning och försäljning av s. k. konsthonung. Men trots detta framhåller medicinalstyrelsen med åberopande av vad statens institut för folkhälsan anfört, att under nuvarande brydsamma försörjningsläge det inte kan vara lämpligt att vidtaga några förbudsåtgärder på denna vara.

Vi ha, herr talman, i motionen inte begärt, att något förbud skulle utfärdas för användning av konsthonung. Vi ha bara begärt, att ordet "honung" inte skulle få användas just på denna vara, då det faktiskt inte finnes någon honung i det här surrogatet.

Lantbruksstyrelsen framhåller ju också, att bestämmelser borde utfärdas i överensstämmelse med motionen, då man vet vilken oerhörd betydelse biodlingen har för vår jordbruksnäring. Livsmedelskommissionen framhåller för sin del, att den begärt ett bemyndigande av Kungl. Maj:t att få tillämpa den kungörelse, som redan finnes - den är utfärdad den 2°/3 1942 - även när det gäller konsthonung. Detta har emellertid icke beviljats, men man har nu på nytt gått in till Kungl. Maj:t med anhållan om att få använda sig av âlteširlia kungörelse, och det är att hoppas, att Kungl. Maj:t nu ger den till a e sen.

Biodlarnas riksförbund framhåller i sitt yttrande, att något måste göras för att skydda odlarnas intressen, då man vet, att bina tillföra det svenska jordbruket hundratals miljoner. kronor genom att de befrukta vissa växtslag, som inte annars ha möjlighet att bli befruktade. -Vi ha färska exempel på processer, som anga denna konsthonung. hur fabrikerna försöka att lura dem på allmänheten och genom stora braskande etiketter på sina varor förse dem med ordet "honung" för att på sådant sätt allmänheten skall få det intrycket, att det är riktig-honung, som den köper. Och ett bevis på att denna fabrikation vill halla sig i- skymundan kan man ju se däri. att sådana rätt stora .vhonungswfaliriker inte ens äro antecknade i telefonkatalogen. De priser, som

Om vissa kontrolljåre- .skrifter beträffande konsthonung.