Hoppa till innehållet

Sida:Rd 1942 A 2 FK 2 15 23.djvu/635

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har inte korrekturlästs

Onsdagen den 10 juni 1942 f. m. Nr 22. 75

Förslag till rättegångsbalk. (Forts.) att bege sig på flyende fot. Men reseförbud kan inte vara till någon hjälp när det gäller att hindra en person att undanröja bevis. Och likaså får en person som är åtalad för misshandel, t. ex. av hustru, om på brottet kan följa lindrigare straff än straffarbete - det är fråga om fängelsebrott alltså - icke häktas för att förhindra att han fortsätter denna misshandel. Det är att gå väl långt, förefaller det mig, i skyddet av den personliga säkerheten.

Det är ju sant att andra kammaren har bifallit reservationen, men jag vill verkligen hemställa till herrar reservanter och al-la som sympatisera med dem i denna kammare, huruvida det ändå inte vore skäl att första kammaren bifaller utskottets förslag för att det på det sättet sammianjämkningsvis må kunna finn-as en möjlighet att taga den av reservanterna föreslagn-a lagtexten under förnyad omprövning.

Jag tror verkligen att om man förelägger lagrådet en text sådan som denna, kommer det att visa sig att den är ägnad att framkalla åtskilliga betänkligheter ur teknisk synpunkt. Jag vädjar därför till kammaren att i syfte att få till stånd en tillfredsställande sammanjämkning bifalla utskottets förslag.

På framställning av herr talmannen beslöts att den fortsatta överläggningen i förevarande fråga skulle uppskjutas till aftonsammanträdet.

Avgåvos och bordlades nedannämnda motioner:

nr 280, av herr Johansson, Johan Bernhard, m. fl., i anledning av Kungl. Maj:ts propositioner nr 33-8, angående anslag till prisrabattering å vissa livsnšeålåläoch nr 356, angående beredskapsstat för försvarsväsendet för budgetåret 1 4;

nr 281, av herrar Helgesson och Löfgren, i anledning av Kungl. Maj:ts proposition angående anslag till åtgärder för arbetsmarknadens reglering m. m.; nr 2-82, av herr Mannershantz m. fl., i anledning av Kungl. Maj:ts proposition med förslag till lantarbetstidslag;

nr 283, av herr Löfvander och herr Elofsson, Gustaf, i anledning av Kungl. Maj:ts proposition med förslag till lantarbetstidslag; samt

nr 284, av herr von H eland m. fl., i anledning av Kungl. Maj:ts proposition angående prisreglerande åtgärder på jordbrukets område m. m.

Herr Schlyter erhöll på begäran ordet och yttrade: Herr talman! Det har lnterpellation tilldragit sig stor uppmärksamhet att lärarkollegiet vid ett -av våra allmänna 9 PPI-WW läroverk från läroverket förvisat en nittonårig kvinnlig elev på grund av hen- isïešfïm nes havandeskap och därigenom avbrutit hennes examen. Barnets fader, en an, bama. kamrat vid skolan, uppsköt faderskapets erkännande tills han avlagt sin stu- våffi-flflsßl/i/f- dentexamen och räddade därigenom denna. "We"-

Ett antal läkare i auktoritativ ställning ha inlagt sin protest mot lärarkollegiets åtgärd. De anföra att om rektor samrått med barnavårdsnämn-den, han skulle fått veta hur samhällets bamavårdande organ handlägga ett fall som detta. Den väntande modern hade då erhållit hjälp i stället för att utsättas för en bannlysning, som minskar hennes möjligheter att fullgöra sina skyldigheter mot barnet.

Allvarligt är, säga läkarna, att den inställning åt vilken kol-legiet med undantag av en reservant givit uttryck är en huvudsaklig grund till ett stort anâaïl aborter hos unga kvinnor. Den är därför i nuvarande situation samhällsva rg.