Hoppa till innehållet

Sida:Rd 1942 A 2 FK 2 15 23.djvu/71

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har inte korrekturlästs

Onsdagen den 29 april 1942. Nr 16.

nr 73, i anledning av Kungl. Maj:ts proposition angående överskridande av den i avlöningsstaten för lots- och fyrstaten för budgetåret 1941/42 upptagna anslagsposten till avlöningar till icke-ordinarie personal;

nr 74, i anledning av Kungl. Maj:ts proposition angående anslag för budgetåret 1942/43 till undervisning i meteorologi vid Stockholms högskola; samt

nr 75, i anledning av Kungl. Maj:ts proposition angående anslag för budgetåret 1942/43 till avlöningar vid musikaliska akademien.

Vad utskottet i dessa utlåtanden hemställt bifölls.

Föredrogs ånyo stat-sutskottets utlåtande nr 76, i anledning av Kungl. Maj:ts proposition angående anslag för budgetåret 1942/43 till bidrag till anordnande av skolbarnsbespisning.

l detta utlåtande hade utskottet, med tillstyrkande av Kungl. Maj:ts i proposition nr 169 framlagda förslag, hemställt, att riksdagen måtte till Folkskolor m. m.: Bidrag till anordnande av skolbarnsbespisning för budgetåret 1942/43 å driftbudgeten under åttonde huvudtiteln anvisa ett reservationsanslag av 1,000,000 kronor.

Reservation hade anmälts av herrar Gustaf Karlsson och Lindberg i Umeå, vilka likväl ej antytt sin åsikt.

Herr Karlsson, Gustaf: Herr talman! Till föreliggande utskottsutlåtande har jag fogat en blank reservation. Denna innebär icke att jag har någon mot departementschefen och utskottet avvikande mening när det gäller de ändrade grunder för statsbidrag till skolbarnsbespisning, som äro föreslagna och som väl även bli beslutade.

Det var endast i fråga om en liten detalj som jag hade en avvikande mening inom utskottet. Jag ställde nämligen där ett yrkande. som syftade till att Kungl. Maj:t skulle få möjlighet att ge statsbidrag för skolbarnsbespisning till städer som ha det särskilt svårt ställt och som kanske ha det minst lika svårt som de landskommuner vilka nu äro berättigade till statsbidrag. Som kammarens ärade ledamöter finna har utskottet också varit inne på denna tanke och t. o. m. funnit den berättigad. Men så ryggar utskottet tillbaka inför tanken på det statsfinansiella läget och säger, att frågan får bero för i år.

Jag skulle tro att utskottets utlåtande får tolkas som en vädjan till statsrådet att till budgetåret 1943/44 framlägga förslag som ger städerna den möjlighet som nu förvägras dem. Jag har däremot den uppfattningen, att Kungl. Maj:t redan för nästa budgetår borde kunna bevilja dessa sämst ställda städer statsbidrag. Däri ligger den avvikande mening jag har anfört och som jag anser mycket väl motiverad.

Då emellertid ingen motion finnes föreligger det formella hinder för att jag skall kunna fram-ställa ett yrkande i antydd riktning. Jag får därför nöja mig med en enträgen vädjan till statsrådet och chefen för ecklesiastikdepartementet att beakta vad jag anfört och att så snart som möjligt vidtaga de ändringar i bestämmelserna jag talat om, vilka jag anser fullt berättigade.

Statsrådet synes vara positivt inställd till denna verksamhet. Jag tar alldeles särskilt fasta på vad statsrådet skrivit i den kungl. propositionen. Statsrådet säger där bl. a.: »Jag vill i detta sammanhang förutskicka, att jag ämnar följa utvecklingen på detta område med uppmärksamhet och att jag är beredd att, därest behov av ytterligare anslagsmedel för nästa budgetår skulle uppstå, föreslå Kungl. Maj:t de åtgärder för anslagets förstärkande, som kunna befmnas pakallade» Det är sannerligen inte var dag i dessa tider som utskott och riksdag fa se uttalanden 1 denna riktning. Det är alldeles tydligt, att det

19

Anslag till

anordnande fw skolbarne bespfiening.