Sida:Rd 1942 C 22 3 Första kammarens motioner 1 300.djvu/311

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs
5
Motioner i Första kammaren, Nr 149.

Nr 149.


Av herr Nisser, i anledning av Kungl. Maj:ts framställning om anslag till byggnadsarbeten vid

lantbrukshögskolan i Ultuna.


I årets statsverksproposition föreslås att för byggnadsarbeten vid lantbrukshögskolan i Ultuna anvisas ett reservationsanslag å 973,400 kronor. Av detta anslag avses 739,000 kronor till uppförande av en gemensam byggnad för lantbrukshögskolans institution för maskin- och redskapslära samt statens maskin- och redskapsprovningsanstalter.

Med tillfredsställelse noteras att frågan om bättre lokaler för maskinprovningsanstalten nu på allvar tagits upp, men man måste ställa sig synnerligen tveksam i fråga om den nu föreslagna lösningens lämplighet.

Först må erinras om att frågan om anstalternas slutgiltiga organisation ännu icke är löst. Det måste därför anses vara principiellt oriktigt att uppföra en institutionsbyggnad för maskinprovningarna, medan frågan om deras framtida organisation alltjämt är svävande. Man kommer då i det tvångsläget att verksamhetens organisation måste i avsevärd utsträckning anpassas efter förefintliga lokaler i stället för att rätteligen organisationen borde avgöras först och därefter för organisationsformen avpassade lokaler anskaffas. Styrelsens för maskinprovningarna beslut att biträda lantbrukshögskolans förslag om gemensam byggnad var icke enhälligt. Reservation anfördes av maskinprovningarnas föreståndare. som ansåg, att styrelsens beslut vore ett föregripande av den ytterligare utredning, som erfordrades för frågans allsidiga bedömning, och att maskinprovningarnas omorganisation borde lösas i första hand med hänsyn till vad som för provningsverksamheten vore lämpligast. En sammanbyggnad på sätt föreslagits kunde även komma att leda till vissa för provningarnas verksamhet och utveckling ogynnsamma tjänstekombinationer, såsom redan 1937 av styrelsens dåvarande ordförande, landshövding Sven Lübeck, påvisats.

I andra länder såsom England och Finland äro provningsanstalterna helt fristående. I Danmark förekom ett samarbete av den art, som nu föreslås, men sedan erfarenheten visat det olämpliga däri, har provningsanstalten även där gjorts helt fristående. I Sverige var tidigare statens provningsanstalt sammankopplad med Tekniska högskolan men intager nu en fullt självständig ställning. Erfarenheterna från olika håll visa sålunda genomgående att en anordning av nu föreslagen art ej ansetts lämplig och något bevis för att det skulle utfalla bättre i nu föreliggande fall har ej förebragts.

En förläggning till Ultuna måste även anses såsom olämplig ur den synpunkten, att direkt anslutning till järnväg ej kan erhållas. De maskiner och redskap. som skola provas, måste transporteras genom Uppsala, och då de