Sida:Rd 1948 C 6 1 Bd 6 Kungl Maj ts propositioner nr 51 80.djvu/158

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har inte korrekturlästs
96
Kungl. Maj:ts proposition nr 58.

än en medlem. Beträffande åter övriga här ovan nämnda, i lagutkastet upptagna regler torde det, som departementschefen gjort gällande, vara nödvändigt, att motsvarighet därtill finnes i föreningsstadgarna. Skulle en förenings stadgar vara ofullständiga i något av de sist antydda hänseendena och kan rättelse ej åstadkommas, lärer tillsynsmyndigheten nödgas vägra registrering av föreningen. För att åt en dylik åtgärd giva uttryckligt stöd i lag synes det lämpligt, att i förevarande paragraf göres erinran därom att stadgarna skola innehålla föreskrifter av ifrågavarande slag. Det hemställes därför, att efter den föreslagna punkt 6 i en ny punkt 7 intages "när styrelsen skall vara beslutför och huru styrelsebeslut skola fattas" samt att efter den föreslagna punkt 9 i en annan ny punkt, som skulle bliva den elfte, upptages "huru vid lika röstetal å föreningssammanträde avgörandet skall Ske".

7 §.

Lagrådet: Då i paragrafens andra stycke föreskrives, att den ekonomiska planen skall, i samband med prövningen av ansökan om registrering, av lantbruksstyrelsen underkastas granskning ur jordbruksekonomisk synpunkt, är avsett att, om styrelsen finner planen ur nämnda synpunkt otillfredsrställande, registrering skall vägras och ej medtgivasi förrän föreningen antagit en plan som kan av styrelsen godkännas. Stadgande i berörda syfte återfinnes i utredningsmannens utkast men skall enligt remissen i stället införas i den tillämnade :kungörelsen om registrering av sambruksföreningar. En föreskrift av den angivna innebörden- lärer emellertid vara av sådan natur att den skall upptagas i själva lagen. På grund härav tillstyrkes en sådan omredigering att det i andra stycket får heta, att sambruksförening ej må registreras utan att den ekonomiska planen av lantbruksstyrelsen prövats ur jordbruksekonomisk synpunkt.

15 §.

Lagrådet: Av 4 § framgår att juridisk person ej kan antagas till medlem i sambruksförening. Tydligen bör det dock medgivas dödsbo efter avliden medlem att efter dödsfallet tillsvidare anses som medlem med skyldighet likväl att inom viss begränsad tid avveckla förhållandet. Härom givas i förevarande paragraf regler som innebära, att den avlidnes andel skall antingen vid skifte av dödsboet tilläggas viss delägare däri eller ock överlåtas till någon person, som ej må vägras inträde i föreningen och som skall söka medlemskap, samt att, om andelen icke på någotdera sättet övergår till annan, påföljden är att föreningen, efter sex månaders varsel, äger lösa andelen. Dagen för utgången av den tid, varunder dödsboet skall anses som medlem, framgår i första hand av 12 §. Där angivna tid av sex månader, eventuellt enligt föreskrift i stadgarna annan längre tidrymd, lärer man böra räkna, om andelen tillskiftats viss dödsbodelägare eller överlåtits å annan person, från den dag dödsboet visar att så skett eller från den tidigare dag, då dödsboet anmäler