Sida:Rd 1948 C 6 1 Bd 6 Kungl Maj ts propositioner nr 51 80.djvu/820

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har inte korrekturlästs
410
Kungl. Maj:ts proposition nr 80.
8 §.

Justitieråden Gyllenswärd och Nissen:

Då bestämningen "av hemlig natur" lärer vara att hänföra, icke till viss uppgift i och för sig utan till det förhållande uppgiften avser, torde i paragrafens första stycke uttrycket "uppgift av hemlig natur" böra utbytas mot "uppgift som rör förhållande av hemlig natur". Av enahanda skäl och med hänsyn till vad som anförts vid 6 § rörande uttrycket "röjer uppgift" lärer vidare den enligt andra stycket straffbara gärningen lämpligen böra angivas vara att någon – av grov oaktsamhet – befordrar eller lämnar uppgift som avses i nyssnämnda paragraf och som rör förhållande av hemlig natur.


Justitierådet Lawski:

Godtages vad jag förordat vid 6 §, böra i förevarande paragraf orden "beträffande uppgift av hemlig natur" i första stycket och orden "och som är av hemlig natur" i andra stycket utgå. Bibehålles 6 § oförändrad i det av mig särskilt berörda avseendet, instämmer jag i vad justitieråden Gyllenswärd och Nissen anfört.


9 §.

Justitieråden Lawski, Gyllenswärd och Nissen:

I anslutning till den jämkning som förordats beträffande avfattningen av 8 § lära i förevarande paragraf orden "och äro" framför orden "av hemlig natur" böra utgå.


12 §.

Justitieråden Lawski och Nissen:

Stadgandet i 8 kap. 22 § strafflagen avses, såsom av förarbetena framgår, skola innefatta ett straffbeläggande av varje mottagande av utländskt ekonomiskt stöd för den i paragrafen omnämnda politiska agitationen. Avfattningen har, såsom likaledes framgår av förarbetena, gjorts något mer omfattande än som motsvarar vad man i det väsentliga velat förebygga. Den möjliggör därför en tillämpning även då penningar eller annat mottages icke såsom understöd, utan såsom vederlag, t. ex. om en medarbetare i en tidning mottager ersättning från främmande makt för att i sina, av tidningsföretaget betalda artiklar insmyga förrädisk propaganda eller om en förmögen person, som är i stånd att taga på sig alla kostnader för en viss propaganda, förmås därtill genom presenter.

Enligt det remitterade förslaget torde dylika förfaranden bliva straffria genom att ordet understöd inskjutits i lagtexten. Anledningen härtill synes icke ha varit någon önskan att begränsa stadgandet i nu berörda avseenden, utan ändringen har motiverats med att man befarat, att under stadgandet skulle kunna hänföras även mottagande av nyhetsmaterial och annat tankeinnehåll, som skall användas i propagandaverksamheten. Emellertid är denna farhåga näppeligen befogad. Under penningar eller annat lärer kunna hänföras allenast sådant som är av direkt ekonomisk betydelse för