Sida:Rd 1948 C 6 1 Bd 6 Kungl Maj ts propositioner nr 51 80.djvu/850

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har inte korrekturlästs
440
Kungl. Maj:ts proposition nr 80.

"kränkande av främmande makt", "samhällsfarlig ryktesspridning"), vilka just från tryckfrihetsrättslig synpunkt äro av speciellt intresse. Det är angeläget att vid den slutliga utformningen av dessa brottsbeskrivningar hänsyn tages till nu nämnda betänkligheter.


Publicistklubben har uttalat, att de brottsdefinitioner som provisoriskt upptagits från strafflagsförslaget kunde vålla ungefär hur många olyckor för tryckfriheten som helst; åtminstone fyra av brottsdefinitionerna, "skymfande av myndighet", "kränkande av främmande makt", "samhällsfarlig ryktesspridning" och "brott mot trosfrid", kunde sålunda utan vidare användas till att undertrycka "fair comments on matters of public interest".

Svenska journalistföreningen har anfört:


Vad de särskilda brotten beträffar inger det s. k. departementsförslaget i vissa delar farhågor. Det brott som betecknas "skymfande av myndighet" anges enligt föreningens mening alltför vagt i den föreslagna lagtexten, varför i rättstillämpningen vissa risker för den lojala kritiken kan uppkomma. Det hör nu till det offentliga meningsbytet i ett demokratiskt land, att myndigheter och myndighetspersoner måste finna sig i en kritik, som, om den riktades mot enskilda eller rörde privatlivets förhållanden, med fog kunde anses "skymflig" och såsom sådan straffbar. Brottet "samhällsfarlig ryktesspridning" förutsätter att i rättstillämpningen strängt uppehålles kravet på att det åligger åklagaren att styrka att ett utspritt rykte verkligen är "falskt" eller ett påstående "osant". Vad slutligen straffbudet mot "kränkande av främmande makt" beträffar, synes det i och för sig rimligt att bland tryckfrihetsbrotten upptas kränkande uttalanden om t. ex. ett främmande lands statsöverhuvud, regering eller härvarande sändebud. Lagtexten måste emellertid i sådant fall vara i högsta grad stringent. Kritiken i utrikespolitiska sammanhang kan eljest bli otillbörligt hämmad. De svenska myndigheterna kan också komma i en ur rikets synpunkt olycklig mellanställning, om vår lag är så skriven, att allsköns kritiska uttalanden kan uppfattas som enligt svensk lag straffbara med påföljd att åtgärder bör vidtagas i enlighet med den "kränkta" maktens önskemål. Ur utrikespolitisk synpunkt torde det vara värdefullt för svenska regeringen att ha snarare mycket begränsade än mycket vidsträckta befogenheter att i sådant fall ingripa mot pressen.


Slutligen har även Svenska tidningsutgivareföreningen uttalat, att flera av de i förslaget till tryckfrihetsförordning antydda brottskategorierna icke vore godtagbara ur pressfrihetens synpunkt.


Departementschefen. Såsom inledningsvis berörts har jag under arbetet med ett förslag till ny tryckfrihetsförordning funnit anledning att till förnyad prövning upptaga vissa därmed sammanhängande bestämmelser i det den 10 maj 1946 till lagrådet remitterade förslaget till lag om ändring i strafflagen. Detta gäller i första hand stadgandet om straff för skymfande av myndighet i 10: 5 första stycket i sistnämnda förslag samt bestämmelsen om kränkande av främmande makt i 8: 10 i förslaget, till den del detta brott tänkts kunna bestå i offentligt skymfande av främmande makt eller dess regering. Vad till en början angår 10: 15 första stycket, innebär vad där förordats en nyhet i svensk rätt, som för närvarande endast stadgar