Sida:Så fungerar Wikipedia.djvu/134

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här sidan har korrekturlästs av flera personer


Före Wikipedia

Wikipedia är långt ifrån det första försöket att samla all mänsklig kunskap. Bland de tidigaste försöken finns biblioteket i Alexandria som grundades omkring 200-talet f.Kr. Där fanns det omkring en halv miljon skrivrullar, som samlades in genom att alla skrivrullar som kom in i landet enligt lag skulle kopieras och placeras i biblioteket. Försöket att samla ihop så mycket kunskap på ett och samma ställe blev dock inte särskilt lyckat, eftersom biblioteket eldhärjades gång på gång. De hade också problem med brist på råvara: papyrusimporten stoppades, vilket dock så småningom ledde till att pergamentet utvecklades som en ersättning. Men det hindrade inte att tanken att samla kunskap. Därefter förekom många andra bibliotek och samlingar av pergament, kodexar, manuskript och till slut tryckta böcker.

Men den som vanligtvis förknippas med att ha skapat det första uppslagsverket är författaren Denis Diderot (1713-1784). Han var redaktör för ”Encyclopédie”, ett projekt som resulterade i 35 volymer med artiklar skrivna av några av de största namnen från den franska upplysningen.

Denis Diderot av Louis-Michel van Loo

Projektet började som en översättning av engelsmannen Ephraim Chambers ”Cyclopaedia”, men urartade i sådan grad att det numera är Diderot som anses vara fader till den moderna encyklopedin. Diderots Encyclopédie hade som mål att ”förändra hur människor tänker”, en typisk upplysningstanke. Men det var inte utan sina nackdelar: I och med att Encyclopédie till exempel klassificerade religion som en filosofisk gren istället för att vara den yttersta vägen till moralisk kunskap blev projektet avblåst och förbjudet av staten. Inte helt olikt hur Wikipedia blockeras av Kinas regering. Räddningen för Diderot kom i form av madame de Pompadour och andra i adeln, som gillade projektet och främst såg projektet som arbetstillfällen