Sida:Så fungerar Wikipedia.djvu/179

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här sidan har korrekturlästs av flera personer


Linus Tolke

Linus Tolke

1. Hur kom det sig att just du upptäckte Wikipedia och startade en svensk version?

Jag vet inte riktigt. Om jag minns rätt så hade jag funderat ett tag på om man skulle kunna överföra den konstruktiva gemenskapen som finns i ett Open Source-projekt till andra områden. Jag har för mig att jag tänkte mig någon slags site där man kunde skicka in artiklar och när man skickade in en artikel så fick man poäng som man sedan kunde använda för att rösta på andras artiklar för att på så sätt få ett självunderhållande kvalitetssortering.

Innan jag hade tänkt klart så hittade jag Nupedia och Wikipedia och tyckte det var tillräckligt nära. Jag insåg direkt att Nupedia nog var lite fel men jag började skriva några artiklar i Wikipedia och tyckte det var kul.

2. Varför startade du en svenskspråkig Wikipedia? Vad var ditt mål?

Målet var givetvis att göra det på svenska. Det mesta kring internet är på engelska. Det finns ingen anledning till att köpa det faktumet med hull och hår. Istället gäller det att kämpa emot.

Det fanns många muddar[1] på engelska, jag startade svenskmud på svenska. Projekt Gutenberg fanns, Lars Aronsson startade Projekt Runeberg... Vi kämpar emot engelskans totala internetherravälde.

3. Från början fick ju Lars Aronssons Susning fler användare ? hur kom det sig att du inte gav upp med Wikipedia?

Men... jag gav upp med Wikipedia.

Även om jag var den som tjatade på Wikipedia-grabbarna i Amerika om att de skulle starta en på svenska (och att den skulle ha förkortningen sv (för

  1. 'Mud' står för Multi-User Dimension. Det är en sorts textbaserat datorspel där användarna umgås ofta via roller.