Hoppa till innehållet

Sida:Så fungerar Wikipedia.djvu/189

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs av flera personer

Anonym användare

1. Hur och när upptäckte du Wikipedia?

Wikipedia hade jag känt till länge, precis som många gör idag gick jag oftast dit för att bara kolla upp något jag undrade. Jag tror det var precis i början av 2006 som jag insåg att man även kunde (och borde) redigera sidor på Wikipedia, detta i kombination med en teknisk utbildning där jag fick tillgång till egen laptop och mycket fritid gjorde att jag började spendera tid på Wikipedia. I början kändes sidan ganska kaotisk i och med att alla kan redigera allt, men till slut insåg man att det på ett ganska vackert sätt fanns regler och ramar som användarna själva utformat - och som man dessutom kunde utforma och föreslå själv!

2. Hur kommer det sig att du arbetar med att göra en encyklopedi? Vad är drivkraften?

Egentligen tror jag att det i grund och botten handlar om en sorts känsla av att ha åstadkommit något. Ungefär som när man diskat eller städat och ser resultatet av sitt arbete, nästan exakt så känns det när man till exempel skapat en ny eller rensat upp en existerande artikel. Det känns dessutom som att man gör en god gärning, mottot för Wikipedia är ju trots allt fri kunskap åt alla och det är ju en mycket nobel tanke. Det känns bra att veta att man drar sitt strå till stacken på en sida som om 100 år kanske kommer vara det mest omfattande biblioteket av mänsklig kunskap någonsin. Vem vet? Internet är ju inte direkt en trend.

3. Du redigerar anonymt på Wikipedia. Hur kommer det sig?

Tja, mesta delen av min tid har jag inte varit anonym. Jag skrev mitt namn på min användarsida och vad jag för tillfället gjorde men sen insåg jag att det egentligen inte spelar någon roll. Jag borde bedömas utifrån vad jag tillför sidan, inte vem jag är som person. Det viktiga är ju egentligen inte vem som skriver vad på Wikipedia, eftersom man ändå kan skriva utan att vara inloggad. Meningen är ju att skapa ett tillförlitligt uppslagsverk med källor, och då är det ju källorna man får kolla upp om man är tveksam eller vill veta