Sida:Så fungerar Wikipedia.djvu/21

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs av flera personer

Det finns förresten en anledning till att det heter riktlinjer och inte regler. Eftersom Wikipedia bygger på frivillighet, bygger också efterhållning av klotter, blockering av personer som bråkar, etc, på frivilliga insatser. Med regler istället för riktlinjer hade varje missat tillfälle kunnat bli ett prejudikat. Nu finns det ett visst tolkningsutrymme så att man inte kan lägga sig strax under gränsen. Det finns inga kryphål, för det finns inga regler, bara riktlinjer.

Låt oss titta lite närmare på Wikipedias policy:

Vad Wikipedia inte är

Den första pelaren i Wikipedias policy handlar om Wikipedias gränser. I ett av riktlinjedokumenten, Wikipedia:Vad Wikipedia inte är, står klart och tydligt vad Wikipedia exempelvis inte är:

  1. en samling för all världens vetande (viss information passar till exempel bättre på Eniro eller någon privat webbplats)
  2. ett reklam- eller propagandacentrum
  3. en samling av egen forskning
  4. en samling av länkar och litteraturförteckningar
  5. ett diskussionsforum

Enbart den sidan räknar (för tillfället) upp 27 olika saker som inte ligger inom Wikipedias område. Nybörjare som inte vet om denna policy försöker ständigt stoppa in sådant – och vana användare tillbringar mycket tid åt att ta bort det igen. Wikipedia är enbart ett uppslagsverk. På sätt och vis är det här revolutionärt i en tid när så pass många människor har egna bloggar, skriver i forum eller deltar på ställen som Facebook, MySpace eller YouTube. Här är inte användarna i fokus, utan innehållet. Och allt innehåll platsar inte.

Wikipedia är neutralt

Nästa pelare handlar om att innehållet ska vara neutralt, alltså att artiklarna inte ska ”hålla” på ena sidan. Istället ska artiklarna citera de bästa källorna och bara låta de övriga parterna komma till tals enligt den vikt de har haft. Den här pelaren är det också många som har svårt att greppa i början ― inte bara genom att försöka lägga in texter om sig själva, utan även stycken i artiklar som man tror är fakta, eller sådant som inte går att bevisa.

På Wikipedia kallas den här policyn ofta NPOV (för ”Neutral Point of View”, alltså neutral synvinkel). I vissa fall är den neutrala synvinkeln självklar, men inte alltid: jag var själv med och försökte medla mellan en hel grupp användare som hade svårt att hitta balansen i artikeln om