Hoppa till innehållet

Sida:Så fungerar Wikipedia.djvu/214

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs av flera personer

expertorganisationer och be dem om hjälp med deras specialområden. Artikeln om tortyr skulle till exempel kunna behöva en timmes arbete från någon sakkunnig på Amnesty. Och om vi bara ger dem en introduktion i hur man lägger in källhänvisningar etc så tror jag inte att frågorna om att man inte ska lägga in egen forskning och om bias ska bli så stora. Det ligger ju deras intresse att framstå i positiv dager på Wikipedia – och så länge vi förklarar att det bästa sättet är att bli respekterad är att vara neutral så tror jag att vi kan hantera de organisationer som inte kan hantera det förtroendet.

Sammanfattning: Tänk dig rubrikerna ”Nu kan du rätta Jan Guillou på Wikipedia” eller ”Wikipedias grundare till Sverige – kollar samarbetet med Lunds universitet”.

Tanke nio: koncentration på grundartiklarna

Okej, säg att inget av det här blir av: ingen radering av dåliga artiklar, ingen lägre toleranströskel för konflikter, ingen kvalitetsmätning, inga pengar, inga fler tydliga projekt (fast just nu har Wikipedia:Projekt relevanskontroll startat, så helt dödfödd är inte idén), ingen massiv ökning av nya wikipedianer, ingen utbildning varken för allmänhet eller experter – vad gör vi då?

Det finns fortfarande mycket vi kan göra, på liten och stor skala, för att höja kvaliteten: en av mina käpphästar är att förenkla för nykomlingar att redigera på Wikipedia. Där finns det en hel del att göra. Föreställ dig till exempel att du är ny på Wikipedia och surfa runt lite här. Det är inte helt genomskinligt vad allt i redigeringsrutan http://sv.wikipedia.org/w/index.php?title=Gustav_Vasa&action=edit betyder.

Det är heller inte helt lätt att hitta vilka regler som gäller på Wikipedia. Jag har länge funderat på att slå ihop Wikipedia:Deltagarportalen med Hjälp:Innehåll eftersom de är dubbletter. Och Kategori:Wikipedia är en röra som jag har tänkt fixa under ännu längre tid. För att inte tala om hur lurigt det där med källhänvisningar är. (Se Wikipedia:Källhänvisningar.)

Men det är inte det jag föreslår att vi ska koncentrera oss på den närmaste tiden.