Hoppa till innehållet

Sida:Så fungerar Wikipedia.djvu/89

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs av flera personer

Wikipedia är ett tillhåll för klottrare

... som utför ofog - allt från medveten vandalisering till att larva sig
Och fotbollsläktare är ett tillhåll för huliganer och motorcykelklubbar ett tillhåll för Hell’s angels. Frågan är i hur hög grad. Det finns inga siffror för svenskspråkiga Wikipedia, men på engelskspråkiga Wikipedia har det gjorts flera undersökningar av klotter. En visar att ungefär fem procent av alla redigeringar är klotter, men att mediantiden innan den är återställd är 14 minuter. En mycket grundlig undersökning som University of Minnesota gjorde 2007 visar att siffran på 5% stämmer. De menade också att risken för att träffa på en vandaliserad artikel är 0.0037% och att 42% av alla dåliga redigeringar återställs första gången någon ser den. I och med att engelskspråkiga Wikipedia började med antivandalism-bottar, sjönk risken att stöta på vandaliserade artiklar ännu mer. Både undersökningar och wikipedianer har kommit fram till att det mesta klottret kommer från IP-adresser som inte skrivit något på sin användarsida, vilket betyder att den länken är röd. Klotter är vanligast i högprofilartiklar: kändisar, personer som skolelever tvingas läsa om samt aktuella händelser.

Fördelen med klotter framför de andra typerna av fel på Wikipedia är att det oftast är ganska lätt att se vad som är klotter. Några kännetecken:

  1. klottret är skrivet med VERSALER,
  2. det står ofta först eller sist i första stycket, och
  3. det rör sig ofta om rätt barnslig humor eller hänvisningar till andra människors homosexualitet

Oftast är det mycket lätt att ta bort klottret: man klickar på Historik-fliken, går till den sista bra versionen, skriver ”Tar bort klotter” eller liknande i sammanfattningsfältet och klickar ”Spara”.

Många redigeringar bottnar i illvilja och osämja

Samt...
Webbsidan drar till sig kverulanter
För illviljedelen, se ovan. Klotter är inte så vanligt som man kan tro.

Osämjan användare emellan är betydligt svårare att sätta några siffror på. För hur definierar man osämja? Men visst förekommer det att användare blir osams. Mina egna erfarenheter är att de flesta konflikter kommer från:

  1. nybörjare som inte förstått hur Wikipedia fungerar (se ”Vilka är de vanligaste nybörjarmisstagen?” nedan)