Hoppa till innehållet

Sida:SOU 1940 20.djvu/81

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs
79
Brott mot offentlig myndighet m. m.
10: 18 a

alla former av personalfaution, alltså även till förvanskande eller utplånande av bevis, men kommittén har ansett sig sakna anledning att i detta sammanhang föreslå någon ändring härutinnan. I den angivna kretsen av anhöriga föreslås däremot, av skäl som vid 8: 28 i kommitténs förslag angivits, vissa utvidgningar.


20 §.

Kommittén föreslår, att SL 10: 20 upphäves. Det nuvarande stadgandet ersättes i huvudsak genom bestämmelsen om egenmäktigt förfarande i 20: 6 av kommitténs förslag. Där behandlas alla former av besittningsintrång. Den nu i lagen angivna motiveringen för att behandla dem som brott emot offentlig myndighet, nämligen att den som själv tager sig rätt griper Konungens befallningshavande i ämbetet, synes icke vara träffande. Under stadgandet måste nämligen inbegripas ej blott fall där det gäller att taga sig rätt, utan även rena orättshandlingar, vilka det tydligen icke ankommit på Konungens befallningshavande att utföra.

Till den del SL 10: 20 är tillämplig på obehörigt företagande av ämbetshandlingar, motsvaras den i kommitténs förslag av en ny 24 § i 10 kap.

I vissa fall tillämpas SL 10: 20 på bortförande av barn. Till denna del motsvaras stadgandet i kommitténs förslag av en ny 8 a § i 15 kap.

I enstaka fall har SL 10: 20 tillämpats även på förfaranden, som icke varit direkt jämförliga med vare sig obehörig ämbetsutövning eller besittningsintrång. Lagfästes en sådan rättstillämpning, förlorar emellertid straffbudet alla fasta gränser och kan i brist på annat tillämpligt lagrum användas som reservbestämmelse för snart sagt vilket mindre tillbörligt förfarande som helst. Detta kan tydligen icke vara lämpligt. Möjligen förefintliga luckor inom det straffbara området böra fyllas var och en på sitt håll och i sitt sammanhang, icke genom allmänna reservbestämmelser för oförutsedda fall. Kommittén föreslår därför ej något stadgande, som skulle kunna motsvara SL 10: 20 i detta hänseende.


21 §.

I denna paragraf föreslås endast en formell jämkning, föranledd av 20 §:s upphävande.


24 §.

Obehörig ämbetsutövning är för närvarande straffbar enligt SL 22: 6, om den handlande givit sig ut för ämbets- eller tjänsteman, och eljest enligt SL 10: 20. Då obehörig ämbetsutövning icke lämpligen kan behandlas i samband med bedrägeri eller eljest bland förmögenhetsbrotten, har stadgandet i SL 22: 6 i kommitténs förslag överflyttats till en ny 24 § i 10 kap. I likhet med Thyrén (IX 13 § och s. 234 f.) upptager kommittén till bestraffning i ett sammanhang allt obehörigt utövande av verksamhet, som endast tillkommer allmänt organ. Då den sålunda av kommittén föreslagna