Hoppa till innehållet

Sida:SOU 1963 36 Malmen i Norrbotten.djvu/16

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs

16

»Järnmalmsförekomster inom Norrbottens län» (Bilaga 2). Vidare bygger uppgifterna för fyndigheterna Gruvberget (Svappavaara), Leveänieml, Mertainen och Painirova på de resultat som framkommit vid de undersökningar som SGU bedrivit sedan år 1957 för Luossavaara-Kiirunavaara Aktiebolag (LKAB) i Svappavaara-omrádet. Däremot har ej medtagits resultaten av de undersökningar som LKAB utför i Malmberget och som, enligt de preliminära uppgifter som nu föreligger, torde komma att medföra en väsentlig ökning av malmtillgångarna.

Beräkningen av tillgångarnas storlek har inneburit svårigheter, då huvuddelen av fyndigheterna är ofullständigt undersökta såväl i fråga om malmernas djupgående och area som beträffande deras halter. Uppgifterna om malmernas djupgående bygger sålunda i flera förekomster på en sannolikhetsbedömning med beaktande av allmänna geologiska faktorer. Likaså grundar sig uppgifterna om arean ofta på en tämligen grov uppskattning. De i tabellen redovisade analysvärdena anger för flertalet fyndigheter haltvariationerna i stort och endast för några förekomster redovisas medelvärden. Det bör dock påpekas att analyserna för flera av förekomsterna är sporadiska och osäkra.

Enligt tabellen uppgår de nu kända järnmalmstillgångarna i Norrbotten till 2.720 miljoner ton med järninnehåll av 1.586 miljoner ton. Järnmalmstillgångarna i Mellansverige uppgives till 650 miljoner ton med ett järninnehåll av 255 miljoner ton. Sammanlagt utgör de här redovisade järnmalmstillgångarna 3 370 miljoner ton med ett järninnehåll av 1 841 miljoner fördelade på:

    milj. ton malm   i procent av totala kvantiteten   milj. ton järn   i procent av totala kvantiteten
Norrbottens län   2 720   81   1 586   86
Mellansverige   650   19   255   14

De norrbottniska malmtillgångarna skulle sålunda — bortsett från den förväntade ökningen i Malmberget — utgöra 81 procent av Sveriges totala järnmalmstillgångar och hålla 86 procent av det totala järninnehållet i dessa.

I det föregående har icke medräknats de titanrika järnmalmerna, vilka har ringa betydelse för järnframställning men kan utnyttjas på grund av relativt höga halter av titan och vanadin. Tillgångarna av dessa malmer uppgives för hela landet till 300 miljoner ton med ett järninnehåll av omkring 100 miljoner ton.

Av de 2 720 miljoner ton järnmalm som är kända i Norrbottens län faller huvudparten på de under brytningen varande fyndigheterna Kiirunavaara, Luossavaara, Tuolluvaara och Malmberget med Koskullskulle, nämligen 2 085 miljoner ton motsvarande 77 procent av de i länet redovisade tillgångarna. Dessa fyndigheter förbigås i det följande. I stället