Sida:Sagobok för barn.djvu/30

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här sidan har korrekturlästs av flera personer


Askepilten, som åt i kapp med trollet.

Det var en gång en bonde, som hade tre söner; han var i små omständigheter och gammal och svag, och sönerna ville icke ta sig till något. Till gården hörde en stor, präktig skog, och den ville fadern att gossarna skulle hugga i och se till att de kunde afbetala något på skulden.

Sent omsider fick han dem också dertill, och den äldste skulle ut och hugga först. Då han hade kommit in i skogen och begynte hugga på en gammal skäggig gran, kom der ett stort tjockt troll till honom. »Om du hugger i min skog, slår jag ihjäl dig,» sade trollet. Då gossen hörde det, kastade han bort yxan och lade af hem igen det fortaste han kunde. Han kom alldeles andlös hem och omtalade hvad som händt honom; men fadern sade, att han var ett harhjerta; trollen hade aldrig skrämt honom från att hugga, då han var ung, mente han.

Andra dagen skulle den andre sonen åstad, och då gick det precist på samma sätt. Då han hade huggit några hugg i granen, kom trollet äfven till honom och sade: »Om du hugger i min skog, så slår jag ihjäl dig». Gossen tordes knapt se på trollet, kastade yxan