Phosphorus och afton-stjernan, Titan och Cephale, samt Diana med Pan och Endymion; förmodeligen att utmärka dagens fyra stunder eller skymningen och natten, gryningen och dagen: Detta rum skall hafva varit den älldre Tessins sängkammare.
Sonen Gr. Carl Gustaf Tessin sålde detta hus 1755, till Borgm. G. Kjerrman för 30,000 plåtar; han åter afstod det till Kronan följande året för 50,000 plåtar, och vid 1765 års Riksdag skänkte R:s Ständer det, till H. K. H. Prins Carl.
Då detta hus, såsom en piece d'Architecture, den der för framtiden borde conserveras; af Staden och Borgerskapet skulle inköpas, till Öfverståthållare-Boställe; och ingen fond var i Cassorne att tillgå; gillade K. M. den föreslagne utvägen: att på Beurse-byggnads-medlen upplåna de till köpeskillingen erforderlige 300,000 d:r och till reparationer 120,000 d:r K:mt[1].
K. hade förut af Hertig Carl 1773 inlöst detta hus, och derå i Banken uptagit ett lån af 150,000 d:r K:mt.
När Öfverståthållaren Bar. von Essen inflyttade i detta Ämbets-hus, fick det af honom, någon ytterligare reparation. Den vackra vindeltrappan som då ordonerades till öfversta våningen, i Östra hörnet, är beqväm; säger Håf-Int. Tham i sin Resa till Stockholm 1796, och vidare: Denna skruftrappa, hvilken är utan Kerna eller understöd, och bär sig endast genom spänning, var så mycket mera värdig att användas i Tessinska huset, som gamla Tessin sjelf ordonerat en dylik af sten, i Tottieska huset vid skeppsbron.
- ↑ Öfverst. Ämb. Hand:r i K. Riks-Archivo.