Sida:Stockholm, Del 2 (Elers 1800).pdf/217

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs
211


verk, en ny grund, att derå kunna uppföra en emot Kongl. Opera-huset svarande byggnad.

Arbetet fortsattes med den drift, som det anförtrodde Öfverinseendet låfvade. Under H. K. Höghet, Prinssessans vistande i stiftet Qvedlingburg, såsom Abdissa derstädes, och Hännes derifrån företagne resa till Italien, i början af år 1793, var arbetet så vida hunnit, att Prinssessan vid återkomsten 1794, kunde i detta sitt Palats inflytta.

Om Portiquen saknar hvalf, i stället för ett platt tak; om de fyra ganska vackra granit-colonner eller pelare derstädes icke stå på sitt rätta ställe; om Soliditeten i byggnaden, antingen är öfverdrifven eller uracktlåten; om nedre våningen är för låg och bröstvärnet i den öfre för hög, m. m. som en granskare anmärkt; derom måge bättre kännare dömma; men att Façaden af huset, gifver torget ett anseende, som den der uppreste Ärestoden äfven fordrat, är hvad hvar och en åskådare torde finna.

Åt Fredsgatan är den gamla porten af sten bibehållen, mycket hög och ornerad med tvänne i sten uthuggne Famille-vapen, med sine Sköldhållare, Hjelmar och Hjelm-prydnader; af hvilka det ena, är det Grefveliga Torstenssonske, och det andra, det De la Gardieske Friherre-vapnet. Således har detta hus, förmodeligen blifvit byggdt af Riks-Rådet Grefve Lennart Torstensson, som var gift, med Friherrinnan Beata De la Gardie, R. Rådet Baron Johan Pontusson De la Gardies dotter. Grefve Lennart Torstensson blef gift 1633 och Grefve 1647; hvaraf skulle kunna slutas, att emedan vapnet är Grefveligt, att huset antingen blifvit byggdt eller reparerat, då dessa vapen ditsattes, emellan 1647 och 1651, på hvilket sistnämde år Grefve

Tor-
O 2