Troligt är, att det älldsta fasta huset på Holmen, uppå berget till höger, när man kommer öfver bron, varit byggdt uti K. Johans tid; efter det fordom skall blifvit kalladt K. Johans hus. En tradition tillägger, att Han der haft någon skatt undangömd. Gyllenhjelmske Vapnet, har der utgjordt en prydnad öfver porten.
När gamla Amiralitets-huset på Blasieholmen 1651 donerades till Riks-Stallmästaren, Hans Wachtmeister; var Amiralitetet på Nya Skeppsholmen, och förmodeligen uti förenämde hus, som sedan efter Stora Flottans transporterande till Carlscrona 1680, varit nyttjadt, dels till Riks-Archivi Handlingars förvarande[1]; dels till Magazins-Hus; äfven tills K. Cammar-Archivi acters förvarande; då huset 1705 och 1706 reparerades, med en kostnad af 2046 D:r S:mt. Det har blifvit föreslagit, till inredande af en Amiralitets-Kyrka; och är omsider upplåtit till Casern för Manskapet vid Stockholms Escader, af Arméens Flotta.
År 1654 säger Engelska Ambassadeuren Whitelock, i dagboken öfver dess ambassade till Sverige, och då han i Stockholm besåg Skeppsholmen, att der låg i god och säker hamn, ungefär 50 st. Krigs-skepp om 80 till 30 canoner, alle brukbare och väl byggde. På denna Holme, dit ingen fick komma utan särskildt tillstånd, var ett vackert Stenhus för Amiralitets-betjeningen; i ett annat hus förfärdigades allt smide, till Skepps-byggerierne; der var äfven Skepps-hvarf och vånings-rum för Timmermän. Der visades äfven Krut-Magazinet, så väl som Artillerie-förrådet, och något derifrån var ett stort Skepps-bageri med 3 ugnar, samt en stor Källare, att förvara brödet uti.
- ↑ Står på Tillæi Charta 1733 utmärckt för Kongl. Archivum.