Sida:Stockholm, Del 3 (Elers 1801).pdf/113

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs
105


är i så friskt minne, att derom icke något vidare här behöfver nämnas.

Nybro-torget kallas ock hamnen och lastadieplatsen vid Nybron; hvarom mera här nedanföre.

2. §.

Kongl. Resolutionen på Stadens inlagde puncter af d. 1 Juli 1642, lämnar den underrättelse, att Skutor börjat den tiden anlägga vid Ladugårdslandet; hvilket Magistraten öfverklagat; emedan Hamnp:gne därigenom skulle undandragas Staden. Denna minskning i Stadens inkomst synes på annat sätt hafva kunnat förekommas, än att betaga invånarne, all nödig tillförsel.

Hamminrättning och bevakning var här lika oumgängelig och nödvändig, som på andra ställen både i Staden och på Malmarne. Strandbro, hamnbrygga och Parmmätarestuga, blefvo således här uppbyggde. Kronan lät ock midt emot Kongl. Bageriet, anlägga den så kallade Artilleriebryggan, af 60 alnars längd ut i Sjön. Redan 1675 besvärade sig Norremalms-boerne, öfver hamnens igänfyllande vid Packartorget, genom den myckna orenlighet, som på Ladugårdsviken utfördes; anhållandes att sådant måtte hindras, och äfven genom någon viss utpålning förekommas, att fyllningen eller orenligheten, icke måtte omkringflyta och igänstänga hamnen.

Ladugårdslands invånare besvärade sig 1743, så väl deröfver, att hamn- och stränder igänfylldes, så att knapt en vedbåt kunde lägga till Packaretorget — att inga skepp och fartyg kunde segla i Ladugårdslandsviken, för fyllning och vrak skull — att ingen nedkörsell fants, att kunna upphämta en tunna vatten med kärra, utan vid den så kallade Grefvebron; och att om med hamnen så

vård-
G 5