Sida:Stockholm, Del 3 (Elers 1801).pdf/207

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs
199


3. §.

De mångfalldige Politie-ärender som åligga Fiscaler och Uppsyningsmän[1] att anmärka och angifva, hörde förut till Stadens Politie-Collegii afgjörande. Till Policens bättre handhafvande i Hufvudstaden och Politie-målens skyndesammare afgjörande, genom processens förkortande, afgaf Rådmannen i Politie-Collegio, Paul Printzell, d. 1 Mart. 1770, till Öfverståthållaren och Magist. uti Memorial, ett utarbetat förslag derom, som blifvit tryckt 1772.

Riks-Rådet och Öfverståthållaren Baron Sparre sträckte sin vakande omsorg till denna angelägne del af Stadens Styrelse, som tarfvade förbättring. Genom Politie-Collegii öfverhopande gjöromål, saknade Politie-ärenderne, den dageliga tillsyn och det suara afgörande, som de oumgängeligen fordra.

Till rättelse derutinnan uppdrog K. Maj:t en särskild tillförordnad Commission att detta granlaga ämne, med hvad dertill hörde, granska och utarbeta, samt sedan derom med project inkomma. Af samma Commissions betänkande, inhämtades, att de i Policen förefallande oredor, icke kunde tillskrifvas brist på lagar och författningar; utan egenteligen, uti illa afpassade sätt, till deras handhafvande; bestående i vidlöftig omgång i Rättegången, och dermed förknippad trög execution; som till

vin-
N 4
  1. Tecken för Stads-Fiscalerne till beskydd i deras förrättningar samt handräknings erhållande af vakterne, består i en liten baton eller staf af ebenholts, med en Krona på den ena, och Stadens vapen, S:t. Erichs hufvud, på den andra ändan, af silfver, samt för Politie-Gevaldigerne en bricka af silfver, med Stadens vapen derå, lika med dem som Upsyningsmännerne af mässing blifvit tilldelte. (Kundg. d. 24 Decemb. 1762. Om ändring derutinnan se Kundg. d. 12 Apr. 1769).