Sida:Stockholm, Del 4 (Elers 1801).pdf/291

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs
285


åter upprättadt 1418, och Själagården, äro de älldste Christelige inrättningar i Stockholm, till fattige och sjukes förmån och räddning.

Det är angåeende S. Jörans Capell, som för Hospitalets skull blef anlagdt, redan omförmält: att samma Hospital blifvit inrättadt af K. Magnus Ladulås 1288, på den tomt, Han Sig tillbytte af Erke-Biskopen Magnus och Upsala Dom-Kyrka 1286[1].

Detta Hospital som varit Öster om S. Johannis Kyrkogård, åt den sidan der Drottninghuset nu står, har haft i sin värjo, närmaste platsen deromkring; som och i det afseende kallas, S. Yrjans gård och tomt. Det har icke allenast varit ett Sjukhus för kranke; utan ock ett Härberge, för de Personer, som ville köpa sig dit in i fribröd, hvilka hade sin rätt och gilleskrå, hvarefter de voro förpligtade att lefva[2].

Man vill här anföra de gamla Handlingar, Donations- och Aflats-bref, efter den tid, då de blifvit utfärdade, som angå detta Hospital, och ännu finnas i behåll; för att deraf inhämta en närmare underrättelse derom.

1. Eric Jacobsson gifver Hospitalet som skall byggas på Norremalm, när Stockholm, ena hela markland jord, liggande i Penningeby, hvilket gods han fådt af Jon Bengtsson. Stockh. 1418, S. Pär och Pauli afton.

2. Indulgentier eller Aflatsbref, gifvit af Erke-Biskop Johan i Riga, för dem som emot S. Georgs Hospital, igenom testamenten och gåfvor, anten till dess byggnad, de sjukas underhåll, eller

till
  1. Detta Capell och Hospital var anlagdt på 1420-talet, säger Dalin, som lärer böra förstås om dess sednare anläggning eller nybyggnad. (Dalin l. c. 3 Del. p. 175).
  2. Wittingh l. c. p. 96—98.