Sida:Stockholm, Del 4 (Elers 1801).pdf/300

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs
294


kas, att Söndags, så väl som Fredags allmose-husen, voro serskildte inrättningar[1], som i Stadens Handlingar förekomma; och till hvilka desse gåfvor och föreskrefne allmosor, torde hända varit anordnade.

Själa-gården delade omsider, med de öfrige Fattighus-inrättningarne i Stockholm, vid Reformationen, ett gemensamt öde, att flyttas till Gråbrödra-Klostret, och dess inkomster, räntor och egendomar, att ställas under en allmän vård och förvaltning.

Om huset, som tillföll Konungen, förordnade Han, uti förutnämde stadfästelse 1537, angående fattigvården; att prenteriet eller Boktryckeriet, som för allmänt bästa i Riket, der var upptagit, skulle blifva ståndandes i Själa-gården, efter der voro beqvämlige rum, som stodo fåfänga.


IV.
Danviks-Hospital.

1. §.

Af hvad redan om de älldste Hospitals- och Fattighus-inrättningar i Stockholm, förmält är, intages; huro som efter Reformationen i K. Gustaf I:s tid, Gråmunke-Klostret på Riddarholmen blef upplåtit till ett allmänt Hospital, der de fattige och sjuke blefvo underhållne, af S. Clarae Klosters, H. ands-husets, och de öfrige fattighusens räntor och inkomster, efter den Ordinants, som af Konungen var gillad och stadfästad, under Borgm. och Råds styrelse och befallning. (K. br. Örebro 1531). År 1533 utfärdades af Magistraten reglor för Föreståndarne och Fribröderne, som kallades Danviks skrå,

och
  1. Ett hus Västanmur, 5:te gränden Sunnan för Gråbrödra-gata, beläget, gafs 1440 till Fredags allmosona i S:t Nicolai Kyrka. (Canc. R. Berchs anteckning).