Han försåg detta Collegium liksom andra Verk och hela Lands-staten, ifrån och med Landshöfdingen, till och med Mantals-Commissarien, med särskildte instructioner och föreskrifter, som än i dag tjena dem i deras sysslor till efterrättelse; utan annan förändring, än uti de få delar, som måst lämpas efter förändrade omständigheter.
Hans flitiga besök i Kammar-Collegio och Hans oupphörliga uppmärksamhet, att samla kundskaper, ehvarest Han vistades, förenat med ett Honom egit uppmuntringssätt; upplifvade öfver allt, täflan och drift i göromålen; tillskapade arbetsamme och kunnige Män, och satte Honom i stånd, att utaf allt, göra uti Sin styrelse, den lyckeliga sammansättning, deruti man såg det ena, lika som framgifva och befordra det andra. Beskattningen, manade idogheten: skatterne ingingo af det umbärlige för den skattdragande och öfverskjöto Staten: denne åter med fullt mått gaf tillbaka, det den insamladt, åt Rikets försvarsverk, administrationen och åt nyttige inrättningar: och om en Gustaf Wasa, som det säges, på sin tid dödt, den rikaste Konung i Europa; så lämnade och Konung Carl XI. efter sig, en skuldfri Stat, en full Skattkammare, en öfverlägsen Flotta, väl försedda Fästningar, en frucktad Krigshär, ett mägtigt Rike och den Skattskyldige välbehållen.
rättegångarne. Cammar-Råden hade hvar och en, inseende öfver visse Contoir, Cammar-Revision, Cancelliet, Regalierne, Myntet i Stockholm, och Avesta, Sahlbergs Silfververk, Cammar-Archivet, Tullverket, m. m. Collegium hade att reglera hela Indelningsverket i Riket, Byten, Reductioner, Staters upprättande; mått, mål och vigt; m. m. Se Collegii Relation till Konungen d. 5 Maji 1697, hvilken är i senare tider genom trycket utgifven.