Aros[1], wid Kungsåra[2], på Akersborg wid Arboga-åen, på Gulbo-borg i Ytter-Tjurbo-härad, på Bolstra-borg i Åkerbo och Bolstra skogen, på Bäyby-borg i Siende, på Sura-borg i Snäfringe, på Olofs-borg och Hofgården i samma neigd[3] och på åtskilliga flera ställen. Dalarne, som äro bland de först bebodda orter i Scandien[4], hade äfven sine egne Drottar och Jarlar, som bodde på Kungsnäs eller Näsgård på Huseby och Säter i Näsgårds-län, på Hushaga i Stora Tuna, wid Dalelfven, på Borganäs wif Grådöen[5] och på flera rum, som af tiden äro förändrade.
6. I Götarike, i Öster- och Wäster-Götland, har warit en myckenhet af Små Herrskaper, hvilket äfven kan dömas af de mångfaldiga Kind eller Höfdingedömen[6], som der ännu finnas. Östgöta-Jarlar och Fylkis-Konungar hafva haft sina säten i Ydre[7], i Kind[8], i neigden af Omberg, om
- ↑ Om Aros eller Westerås ålder är för detta nämndt. c. 3. §. 15. in not.
- ↑ Wid Skiephusa-by ej långt derifrån syns ännu der hamnen och Kungs-bryggan warit. v. Tuneld. Geogr. p. 89.
- ↑ Tuneld. Geogr. p. 90. A. O. Rhyzel. Sv. Goth. munit. p. 5. 6. 24. 76. 114.
- ↑ v. supr. c. 3. §. 2. cfr. Zach. Holen. Diss. de Dalekarl. Ups. 1724. &c.
- ↑ A. O. Rhyzel. L. c. p. 94. 96. 109. P. Uggla. Diss. de Præf. Næsgard. p. 108. &c.
- ↑ v. supr. c. 7. §. 3. & c. 12. §. 1. in not.
- ↑ I Ydre-Härad och Norra-wi-sokn är et stort bärg Frodeshammar, der för uråldrig tid sedan en Fylkis-Konung Frode skall hafva bodt och wara begrafven: På Skaldewis är om honom sagt, at han blifvit dräpen af en Ko, som slitit sig lös ur bärget, der hon warit bunden af en Jätte, och med foten sparkat up Siöen Somen (v. J. Lauren. diss. de Ydria.). Denna gåta tycks ej annat mena med Koen, än Naturen eller Jorden, som dageligen föder oss med sina spenar, och at Frode dödt en naturlig död, som hölls för en skam.
- ↑ I Kind och äfven på Bro-kind hafva gamle Östgöte-Jarlar bodt alt intil Thoril och Tatil, Östgöta-Konungar, som lefde i 10:de Seculo och woro Stamfäder för K. Sverker och hans ätt. v. Peringsch. Ättart. &c.