Sida:Svenska fornminnesföreningens tidskrift (IA svenskafornminne1112sven).pdf/313

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs
305
HURU VI KUNNA VETA NÅGOT OM SVERIGE PÅ MOSES TID.

som de i Pompeji funna, kan ej minsta tvifvel råda om, att de verkligen förskrifva sig från midten af det första århundradet af vår tidräkning. Ett bronskärl af detta slag, med ett från Pompeji välbekant fabrikantnamn, är funnet i Helsingland, vid Kungsgården i Högs socken, och ger oss således en viktig upplysning om åldern af den graf, i hvilken det låg.

Romerska mynt och romerska bronskärl från tiden efter Kr. föd. äro emellertid inte de äldsta utländska arbeten som man anträffat här i Norden. Man har här funnit en stor mängd långt därförut från mellersta och södra Europa införda saker, af hvilka många hittats tillsammans med nordiska arbeten.

Huru gamla dessa söderifrån införda saker äro, kan i de flesta fall numera med säkerhet afgöras, om man endast vet, hvilket århundrade före Kr. föd. hvarje sydeuropeisk typ tillhör. Åldern af de saker, som kommit hit från mellersta Europa, bestämmes nämligen genom de många där gjorda fynd, som jämte föremål af samma typer innehållit arbeten från södra Europa. Men hvar och en inser, att det är jämförelsevis lätt att bestämma åldern af de italienska och grekiska typer, som förskrifva sig från det 1:sta och senare hälften af det 2:dra årtusendet före Kr. föd. Den senare hälften af det förstnämnda årtusendet är ju i dessa båda länder historisk tid, och under de närmast där bakom liggande tio århundradena stod såväl Italien som Grekland i liflig förbindelse med de länder i Orienten, där den historiska tiden långt därförut börjat.

Nyligen hafva storartade gräfningar i Athen gifvit oss noggrann kunskap om det, som är karakteristiskt för de första åren af det 5:te seklet före Kr. föd. En undersökning af de under tidernas lopp på Akropolis hopade jordmassorna har nämligen visat oss, hvad som kom ned i jorden, då borgen år 480 förstördes af perserna. Härigenom hafva vi erhållit en säker utgångspunkt för det kronologiska bestämmandet af de typer, som tillhöra tiden före det första förkristna årtusendets midt. Detta är för den nu föreliggande frågan så mycket viktigare, som samma typer förekomma mycket allmänt äfven i italienska fynd.

En annan säker utgångspunkt för den kronologiska forskningen hafva vi fått genom Schliemanns epokgörande upptäckter. Hans af sällspord lycka följda gräfningar i Troas och på Peloponnesos hafva lärt oss närmare känna den period af Greklands historia, som omfattar det trojanska krigets tid och århundradena däromkring.