Sida:Svenska fornminnesföreningens tidskrift (IA svenskafornminne34sven).pdf/19

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs
13
SPÅR EFTER FENICISKA KOLONIER I SKANDINAVIEN.

Denna skeppsform, som utan tvifvel med rätta kallas vikingaskepp, finnes enligt d:r Montelius å en runsten från Tjängvide på Gotland[1]. Jag torde få fästa läsarens uppmärksamhet på den påfallande formlikhet, som finnes mellan vårt nordiska skepp och det der bredvid stående från Khorsabad i Niniveh och således både till rum och förmodligen äfven till tid mycket skilda. Likheten är påtaglig i lika stam, lika vertikalt uppstående höga stäfvar, som hos det nordiska sluta i spiraler; hos det assyriska slutas den ena i ett hästhufvud, den andra i en fiskstjert. Hos drakskeppet slutas den ena i ett drakhufvud, den andre i en stjert. Begge hafva en enda mast, stående i midten och fästad med ett tåg framtill och ett baktill; begge synes hafva haft ett slags mastkorg. — Hvaraf kommer denna stora likhet? Är den tillfällig? Möjligtvis.

Hos ingen af dessa hafva vi funnit den minsta likhet med våra hällristningsfartyg. Vi måste således vidare söka deras ursprung.

Jag vill här efter Holmberg, Hällristn. pl. A & B, fig. 16, 17, meddela figurer af ett par skepp, inhuggna på stenar i öfre Sverige. Den förra (fig. 5) skall enligt Holmberg träffas på en runsten i golfvet till tornrummet i Gamla Upsala kyrka (Bautil

  1. Till denna klass med stammen på begge ändar lika och med begge stäfvarna mycket höga och rakt uppstigande höra äfven de så kallade drakskeppen.