Sida:Svenska fornminnesföreningens tidskrift (IA svenskafornminne34sven).pdf/22

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs
16
SVEN NILSSON.

De egyptiska skeppen likna deri de föregående, att deras förstäf och akterstäf äro lika, men dessa stäfvar äro ej kullrigt uppstigande, utan medelst en rät linia uppgå de i spetsig vinkel från horizontallinien. Den klufna akterstäfven är försedd med spadlikt roder. Hufvudformen är således högst olik hällristningarnas skepp.

Beträffande de assyriska skeppen, sådana de funnits skulpterade på stenhällar å en af murarna i palatset Khorsabad (Niniveh[1]) så höra de äfven till den klass, som har förstäf och bakstäf lika; men de skiljas betydligt från de egyptiska derigenom, att begge stäfvarna äro nästan vertikalt uppstående, och uppstiga till lika höjd och nästan blott med den skilnaden emellan dem, att framstäfven slutas i ett hästhufvud och akterstäfven i en fiskstjert[2]. Jag har sid. 13 anmärkt den likhet som råder mellan vårt vikingaskepp fig. 3 och det assyriska skeppet fig. 4. Det har på visst sätt ännu större likhet med våra drakskepp, derigenom att framstäfven slutas med ett djurhufvud (häst på det ena, drake på det andra) och akterstäfven slutas med en stjert af fisk på det ena, af drake på det andra.

Man har ifrågasatt huruvida dessa så kallade assyriska skepp verkligen voro assyriska eller tillhört ett annat vid hafvet bosatt folk, med hvilket assyrerna stodo i vänligt förhållande. Meningarna härom torde ännu vara delade.

  1. Bonomi, Niniveh and its palaces, p. 147—148.
  2. De tre aflånga figurer som stå horizontelt bakom bakstäfven, skola föreställa timmerstycken som flyta på vattnet. Att roddarne stå vända framåt är ett af de artistfel som vi ofta påträffa äfven bland hällristningsskeppen.