Sida:Svenska fornminnesföreningens tidskrift (IA svenskafornminne34sven).pdf/337

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs

Årsberättelse

afgifven af Svenska Fornminnesföreningens Styrelse

den 28 Februari 1878.




Det i Stadgarne föreskrifna sommarmötet hölls den 20, 21 och 22 Augusti i Strengnäs, hvarvid Föreningen hade att glädja sig ej blott öfver ett särdeles lifligt deltagande i allmänhet, utan jemväl deröfver, att Föreningens Höge Beskyddare, H. M:t Konungen, som då gästade Strengnäs, under mötets första dag hedrade det med sin närvaro. Till ordförande för mötet valdes biskop Annerstedt, till vice ordförande undertecknad Stiernstedt, samt till sekreterare domkyrkokomministern Wahlfisk och Föreningens sekreterare. En utförlig redogörelse for mötets förhandlingar är intagen i det häfte af Föreningens tidskrift, som nu är färdigt.

I samband med mötet var anordnad en lärorik utställning af fornsaker, hufvudsakligen från Södermanland. För det ökade värde, som mötet genom denna utställning erhöll, har Föreningen i främsta rummet att tacka lektor Aminson och komminister Wahlfisk, äfvensom den beredvillighet, med hvilken de särskilda samlarne lemnade sina bidrag.

Såsom i den förra årsberättelsen nämndes, kommer Föreningen att jemte sin tidskrift, i den mån tillgångarne sådant tillåta, utgifva ett planchverk öfver svenska byggnader och andra konstminnen från medeltiden och de närmast följande århundradena. För utförande af de för det första häftet nödiga plancherna sändes under sommaren på Föreningens bekostnad en skicklig tecknare till Gotland för att afteckna och uppmäta några af de märkligaste landskyrkorna på denna i konsthistoriskt afseende så vigtiga ö. De ritningar han hemfört äro i dag här framlagda. Styrelsen hade väl hoppats, att det första häftet redan till detta årsmöte skulle varit färdigt, men har afstått från denna plan,