Sida:Svenska fornminnesföreningens tidskrift (IA svenskafornminne34sven).pdf/90

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs
84
MÖTET I GÖTEBORG, JUNI 1875.

Amanuensen Eichhorn: Med anledning af de uttalanden som egt rum i denna fråga, och då jag till min glädje funnit, att de två herrar, som yttrat sig härom, i hufvudsaken instämt uti min åsigt om det otillfredsställande uti de redan gjorda uppteckningarna och nödvändigheten af att åtgärder snart vidtagas för att verkligt goda sådana måtte åstadkommas, vill jag såsom resultat af denna öfverläggning framställa det förslag, att mötet måtte uttala såsom sin åsigt, att en sådan uppteckning som här ifrågasats må så snart som möjligt genom fornminnesföreningens försorg ske på det sätt och under den form, som föreningen genom sin styrelse finner önskvärd och nyttig.


Kyrkoherden Hagberg: Jag tager mig friheten att uti det ämne, som är före, accentuera en sak, som kan hända icke blifvit så varmt framstäld, som den säkerligen bort. Här är fråga om svenska folkets hjerta, som uti dessa toner gifver sig luft såsom foglarne om våren, såsom barnet i sin glädje. Jag tror, att den som skall nalkas folket måste hafva ett innerligt hjerta och sympati för folket. Han må hafva, huru stor teoretisk kunskap som helst, så kommer han dock ingen väg, om han icke förstår och känner folkets innersta hjerterot. Har han åter hjerta för forsens brus och för foglarnes sånger, så har han ock hjerta för det som folket sjunger på sitt naiva vis. Detta är den första egenskapen som upptecknaren bör ega; sedan må bildningens egenskaper komma uti andra rummet.

Herr Eichhorns förslag antogs derefter enhälligt af mötet.




Ett af herr kassören Vilhelm Berg inlemnadt, af teckningar åtföljdt föredrag ”Om fynd af flintverkstäder från stenåldern å Hisingen” upplästes derefter af herr kammarherren Lagerberg.

Med anledning af detta föredrag, hvilket i öfverensstämmelse med en å mötet allmänt uttalad önskan i sin helhet är tryckt på annat ställe[1], yttrade

Friherre Kurck: Herr Bergs afhandling är för mig af särskildt intresse derför, att jag sysselsatt mig med just det ämne,

  1. I ”Bidrag till kännedom om Göteborgs och Bohusläns fornminnen och historia, utgifna på föranstaltande af länets Hushållningssällskap”, andra häftet (Stockholm, 1876), sid. 127—145.