Hoppa till innehållet

Sida:Svenska fornminnesföreningens tidskrift (IA svenskafornminne56sven).pdf/423

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs
89
DEN FÖRHISTORISKA FORNFORSKNINGEN I SVERIGE 1882—84.

Vid Öröd i Ödsmåls socken, Inlands Nordre härad, Bohuslän, har man funnit tre guldbrakteater, så lika hvarandra, att de torde vara slagna med samma stamp. Två af dem inlöstes för Göteborgs Museum, och den tredje skänktes af riksantiqvarien H. Hildebrand till Statens Historiska Museum (n:o 7528). Framställningen är ett illa tecknadt djur af ungefär samma slag som originalet till fig. 466 i Sv. forns., hvilket jemte två med samma stamp slagna guldbrakteater är funnet vid Rolfsered i Herrestads socken, Bohuslän.

Vid Hult i Animskogs socken på Dal hittades år 1879 två guldbrakteater och några smärre prydnader af förgyldt silfver och brons, som år 1884 inlöstes för Statens Historiska Museum (n:o 7378). Brakteaterna, präglade med samma stamp, visa ett menniskohufvud öfver ett fyrfota djur och äro lika fig. 5 å pl. 3 i Från jernåldern.[1] De andra prydnaderna äro delar af sådana häktor som fig. 268 och 269 i Ryghs Norske oldsager. Fyndet anträffades på bottnen af ett på ett berg liggande större stenröse, som användes till bankfyllnad i Bergslagernas jernväg; den ena guldbrakteaten låg i en med aska fyld urholkning i berget. — De flesta i Sverige funna guldbrakteater[2] hafva visserligen bevarats till svår tid derigenom, att de ensamma eller jemte andra dyrbarheter nedlagts i jorden för att gömmas; men här föreligger tydligen ett graffynd. I Norge äro guldbrakteater flera gånger anträffade i grafvar[3].

I trädgården vid Tune i Viklan socken hittades år 1883 en groft arbetad guldbrakteat med den vanliga framställningen af ett menniskohufvud öfver ett fyrfota djur (St. M. 7272).

Vid Claestorp i Bosjökloster ssocken, nära Ringsjön i Skåne, hittades år 1882 under plöjning ett guldsmycke, som är afbildadt fig. 12 i naturlig storlek (St. M. 7004). Det föreställer en örn med utbredda vingar. Midt på bröstet och midt på hvardera vingen ses en infattning för en liten sten: i den på bröstet sitter

  1. Originalet till denna figur är jemte andra guldbrakteater funnet vid Malde i Stavangers amt, Norge; Från jernåldern, fynd 260.
  2. Vid Jernskogsboda i Nordmarks härad, Vermland, är en guldbrakteat funnen i en rund grafhög; helt nära derintill fann man en med samma stamp slagen guldbrakteat och ett stort spänne af förgyldt silfver, hvilka troligen också en gång legat i grafven (Från jernåldern, fynd 302). Det förtjenar anmärkas, att detta fynd liksom det från Hult träffats inom landskap, som fordom voro mera norska än svenska.
  3. Från jernåldern, fynd 250, 253, 254, 256, 257, 262, 263, 264 m. fl.