Sida:Swedish patent 357481 Mobilradioanläggning.pdf/9

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs

trafikkanaltonen och kan således låsas endast vid en kanal inom området X. Låsning sker i enlighet med ovan, varefter samtalet åter uppkopplas i mobiltelefonväxeln. Avbrottet blir av storleksordningen 1 sek. Om mobilen ej finner den lokala trafikkanaltonen, sökningen sker i ca 5 sek., återgår den till att söka efter den generella anropstonen (stand-by läge) medförande att samtalet bryts.

Upprättad förbindelse nedkopplas då A-abonnenten lägger på, varvid slutsignal sänds till mobilen som automatiskt lämnar kanalen och söker en anropskanal. Om i stället mobilen avslutar samtalet utgår slutsignal till basstationen, varefter normal signalering företages på telefonvian. Samtalet övervakas av ett talstyrt tidssvep i mobilen som automatiskt bryter förbindelsen en tid efter samtalets slut om detta ej gjorts manuellt.

I och med att den mobila enheten blir upptagen lagras dess individnummer i mobiltelefonväxelns minne, vilket avsökes innan anrop går ut från en ytterligare A-abonnent. Upptagetton kan således ges som vid normal telefontrafik.

I det fall den mobila enheten mottager anrop men inte kan finna någon kanal som är ledigmarkerad återgår mobilen till anropskanalen där den sänder sin egen kod. Mobiltelefonväxeln kan nu sända spärrton till uppringande abonnent.

För att initiera samtal mellan mobil A-abonnent och fast B-abonnent inom samma mobiltelefonområde trycker den mobila abonnenten på ett därför avsett påverkningsdon, varvid utrustningen söker en ledig trafikkanal där den anropar basstationen med sin egen kod. Efter inkoppling till mobiltelefonväxeln får den mobila enheten klarsignal. Nummertagning utföres med knappsats. Det är därvid lämpligt att varje siffra får motsvara en enkel ton i talbandet så att samma utrustning som användes vid sökning av anrop- och trafikkanalerna kan utnyttjas. När basen mottar en ton motsvarande en siffra repeteras denna. Mobilen får därmed bekräftelse på att siffran mottagits riktigt. Mobiltelefonväxeln ringer upp den fasta abonnenten och mobilen får svarston enligt normal telefonrutin.

För etablerande av förbindelse mellan fast A-abonnent och mobil B-abonnent i olika mobiltelefonområden sökes först B-abonnenten i likhet med ovan. När mobilen ej svarar i A-abonnentens mobiltelefonområde sker en landsomfattande sökning. Härvid sänds information om A-abonnentens riktnummer och den mobila abonnentens individnummer till landets samtliga mobiltelefonväxlar. Informationen sänds via en speciell riksanropskanal. När en viss mobiltelefonväxel får ett anrop via denna kanal lagras först mobilens kod och A-abonnentens riktnummer (eller annan adressinformation), varefter sökning sker enligt ovan medelst den mobila abonnentens individnummer. Om mobilen finns inom