Sida:Swedish patent 90459 Anordning vid elektriska musikinstrument.pdf/1

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs av flera personer
PATENT № 90459 SVERIGE KLASS 51: f: 3―05
BESKRIVNING
OFFENTLIGGJORD AV KUNGL. PATENT- OCH REGISTRERINGSVERKET
BEVILJAT DEN 5 AUG. 1937
GILTIGT FRÅN DEN 28 JULI 1932
PUBLICERAT DEN 5 OKT. 1937


Ans. nr 2932/1932.Härtill en ritning.

N. A. PALMGREN, GÖTEBORG.

Anordning vid elektriska musikinstrument.

Vid elektriska musikinstrument med ett antal mekaniska svängkroppar, såsom strängar eller dylikt, i vilkas närhet äro anordnade elektriskt ledande plattor eller elektroder, som tillsammans med svängkropparna bilda kondensatorer tjänande såsom anordning för omvandling av strängarnas mekaniska svängningar till elektriska impulser, är det av stor vikt, att störande elektrostatiska fält förhindras från att verka mellan sträng och elektrod. Dylika bliva nämligen lätt av samma storleksordning som de fältstyrkevariationer, som framkallas av strängarnas svängningar. Enligt denna uppfinning elimineras de störande fältens verkningar genom elektrostatisk avskärmning av elektroderna, d. v. s. desammas inneslutning i ett relativt tätt system av kroppar med konstant potential.

Uppfinningen tydliggöres av fig. 1, 2 och 3 å bifogade ritning. Fig. 1 är ett principschema över den elektriska anordningen av en utföringsform av uppfinningen, fig. 2 är en planvy av ram, strängsystem och elektroder enligt en utföringsform av uppfinningen och fig. 3 en sektion efter linjen a―a i fig. 2.

I fig. 1 betecknar 1 en sträng, intill vilken ligger en elektrod 2. Elektroden täckes då på ena sidan av strängen. På elektrodens andra sida täckes den av en med strängen elektriskt förbunden del 3. Strängen 1 är förbunden med positiva polen i en strömkälla 4, vars negativa pol genom motståndet 5 står i förbindelse med elektroden 2. Mellan elektroden och strängen 1 resp. skärmen 3 härskar således ett elektrostatiskt fält, som ej kan störas av yttre fält genom elektrodens omslutning. Även ledningen 6 från elektroden 2 till förstärkarerörets 7 galler är skärmad, ehuru denna skärmning är av mindre betydelse.

Utföringsformen i fig. 2 och 3 visar en tackjärnsram 8, på vilken en sats strängar 9 är spänd. Ramen står sålunda i elektrisk kontakt med strängarna. På kort avstånd från strängarna äro två elektrodplattor 10 resp. 11 placerade. Såsom antydes i fig. 3, består elektroden 10 av en metallisk beläggning 12 på en tjockare av isolermaterial framställd platta 13. Ramen 8 är utdragen till skivan 14, som helt täcker elektroden, och vid vilken skiva elektroden är inställbart fästad medelst ställskruvarna 15, 16. Den elektrostatiska avskärmningen åstadkommes sålunda här av strängsatsen 9, ramen 8 och den å densamma utbildade skivan 14 i förening. Elektrodens fastsättning vid den del 14 av ramen, som skärmar densamma, är av särskild praktisk betydelse, emedan avståndet mellan sträng och elektrod härigenom kan noggrant inställas och bibehållas oberoende av temperatur- och fuktighetsvariationer.

Patentanspråk:

1:o) Anordning vid elektriska musikinstrument med ett antal mekaniska svängkroppar och i närheten av dem anordnade elektroder, som tillsammans med svängkropparna bilda kondensatorer, kännetecknad därav, att elektroderna äro elektrostatiskt avskärmade.

2:o) Anordning enligt patentanspråket 1:o), kännetecknad därav, att elektroderna äro omgivna av med svängkropparna elektriskt förbundna delar.

3:o) Anordning enligt patentanspråket 1:o), vid vilken svängkropparna bestå av strängar eller dylikt, uppspända på en metallisk ram eller dylikt, kännetecknad därav, att den elektrostatiska skärmen på ena sidan av elektroden består av strängsatsen och på den andra av en del av ramen.

4:o) Anordning enligt patentanspråket 3:o), kännetecknad därav, att elektroden medelst ställskruvar eller dylikt är fäst vid den del av ramen, som elektrostatiskt skärmar elektroden.


Stockholm 1937. Kungl. Boktr. P. A. Norstedt & Söner 370089