Sida:Tom Sawyers äventyr 1913.djvu/290

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här sidan har korrekturlästs
130
TOM SAWYERS ÄVENTYR

ligga till sängs hela onsdagen och torsdagen och tycktes bli allt mer trötta och medtagna under hela tiden. Tom gick ut lite på torsdagen, var nedåt staden på fredagen och nästan lika kry som någonsin förut på lördagen. Men Becky lämnade icke sitt rum förrän på söndag, och då såg det ut, som om hon hade gått igenom en svår sjukdom.

Tom fick veta att Huck var sjuk och han gick för att besöka honom på fredag, men kunde icke få komma in i sjukrummet, och lika så litet på lördag och söndag. Sedan fick han komma in till honom varje dag, men med tillsägelse att han icke finge säga något om sitt äventyr eller öppna något oroande samtal. Fru Douglas var närvarande för att se till att han lydde. I sitt hem fick Tom höra om händelsen på Cardiff Hill, ävensom att trashankens lik tillfälligtvis hade anträffats i floden nära ångfärjans tilläggsplats; han hade antagligen drunkna under sitt försök att fly.

Omkring fjorton dagar efter Toms räddning ur grottan begav han sig en dag för att besöka Huck som nu hade blivit nog stark för att höra huru upprörande berättelser som helst, och Tom hade något att meddela tyckte han, som borde intressera Huck. Thatchers hus låg i Toms väg, varför han tittade in för att hälsa på Becky. Domaren och några vänner lagade att Tom slog upp språklådan, och någon frågade honom ironiskt, om han skulle ha lust att gå till grottan igen. Tom sade ja, han tyckte han icke skulle hava något däremot.

Domaren sade:

»Jag hyser icke det ringaste tvivel om, att det finns