Sida:Upplandslagen efter Ängsöhandskriften (von Freisen 1912).pdf/32

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs


xviii

beteckning um hemsok[nir] och um quinna fridh. Till denna felaktiga rubricering har han förledts däraf, att i Ängsöhandskriften flocksiffran III icke är utsatt på sin plats i marginalen utan öfverhoppad.

Det i Noterna a nr 56 omtalade sena tillägget hårrör icke från någon af de ofvan omtalade händerna.

Jag kommer så till anteckningar från nyare tid. Bland sådana urskilja vi tvenne serier, som representera respective förra hälften och slutet af 1500-talet. Den äldre handen har i margerna genom hela handskriften (dock ej i kyrkobalken) gjort korta anteckningar: vanligen ett inuti texten stående ord eller en kortare ordföljd. Så t. ex. står fol. 15r. rad 1 i margen laghaledunger, ib. rad 5 skipwist; fol. 15v. rad 24 står [B][1]önder skola göra rätt for kyrkio jordh. Anteckningarna äro uppenbarligen gjorda af såväl språkligt som historiskt intresse. Ofta förekommer i margen, då en mer allmän rättsprincip uttalas i lagtexten, ett regula eller nota. Prof å dessa randglossors utseende lemnar pl. 2. Här som ofta äljest äro de vid bokens skärning något stympade. Men det är ej blott randanmärkningar denne skrifvare har gjort. Å det tomma fol. 42v. har han upptecknat hela det under namn af hednalagen bekanta lagstadgandet om envig samt försett det med en kort kommentar. I Samlaren skall jag i dess helhet återge detta dokument. Då som väl är kändt Olavus Petri i sin Svenska Krönika återger detta gamla stadgande, kommer man lätt på den tanken, att den skrifvare hvarom här är fråga möjligen varit den store Olavus själf. Blott en flyktig blick å t. ex. det facsimile af hans stil, som återges i Svenska Skriftprof II pl. XIV nr 50, är nog att visa, att denna förmodan är riktig. Vi ha alltså här för oss en af de källor, ur hvilka Olavus Petri samlat material till sitt storartade verk Svensk Krönika och ur hvilka han hemtat de insikter i fornsvenskt språk, som voro den nödvändiga förutsättningen för den klassiska stil, som träder oss till mötes i hans skrifter.

En direkt bekräftelse på att Olavus Petri gjort ofvannämda anteckningar — om en ytterligare sådan är af nöden — ger oss en

  1. Nästan h. o. h. bortskuret af bokbindaren.