Sida:Världsmarknaden del 2 1926.djvu/323

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här sidan har korrekturlästs

VÄRLDSMARKNADEN

och beundrat honom i Kensington Gardens, hur präktigt han nu hade det, hur lätt han hade för allting samt vilken förskräckligt lärd person hans lärare, doktor Veal, var.

— Han vet allting, sade Amalia, och så har han de allra intressantaste soaréer. Ni, som själv är så lärd och har läst så mycket och har ett så gott huvud — skaka inte på huvudet och sök inte att säga nej, han sade alltid att ni hade det — ska bli förtjust i mr Veals soaréer. Han säger att det inte är någon plats inom domarkåren eller senaten, som inte George kan ha förhoppning om att en dag kunna intaga. Se här skall ni få se, och därmed gick hon bort till pianolådan och tog fram ett tema, som George hade skrivit. Detta utmärkta snilleverk, som ännu är i Amalias ägo, hade följande lydelse:

"Om själviskhet. — Av alla laster, som förnedra den mänskliga karaktären, är själviskhet den mest förhatliga och föraktliga. En överdriven kärlek till ens själv leder till de mest oerhörda brott och åstadkommer stora olyckor både inom Stater och Familjer. Liksom en självisk man ofta bringar sin familj i fattigdom och olycka, så ruinerar även en självisk konung sitt folk och störtar ofta sitt land 1 krig.

Exempel härpå äro: Achilles' själviskhet, om vilken skalden Homer säger, att den förorsakade grekerna tusende lidanden — samt den nu avlidne Napoleon Bonapartes själviskhet, som framkallade otaliga krig i Europa och gjorde att han själv avled på en eländig ö — S:t Helena i Atlantiska oceanen.

Vi se av dessa exempel att vi icke böra rådfråga vårt eget intresse och vår ärelystnad, utan vi böra fästa avseende vid andras intressen lika väl som vid våra egna.

George S. Osborne.

Athene House, 27 april 1827."

— Tänk bara vilken vacker handstil han har och att han vid så unga år citerar en grekisk författare! sade den förtjusta modern. Ack, William, tillade hon och räckte majoren handen, vilken skatt himlen givit mig i den

317