Sida:Vår vän Anne 1910.djvu/60

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här sidan har korrekturlästs av flera personer

Tvillingarna anlända.

kunde göra annat än ta dem, under nuvarande omständigheter, och hon har ju Anne till hjälp. Anne är alldeles orimligt glad åt alltihop, och jag måste medge, att hon har ett ovanligt gott handlag med barn. Kära hjärtanes — jag tycker inte det är längre se’n än i går, som stackars Matthew själv kom hem med Anne och alla människor skrattade åt att Marilla skulle ta sig ett fosterbarn. Och nu har hon tagit upp tvillingar. Överraskningar får man då vara med om, så länge man här vandrar …

Den feta ponnyn skumpade över bron vid Lyndes sänka och uppåt landsvägen till Grönkulla. Marillas uppsyn var ganska bister. Det var tjugo kilometer att åka från East Grafton, och Davy Keith tycktes behärskad av ett behov att ständigt vara i rörelse. Det översteg Marillas krafter att förmå honom att sitta stilla, och hon hade under hela vägen suttit i ångest för att han skulle tumla baklänges ur vagnen och bryta nacken eller ta en överhalning framåt och ramla ned mellan ponnyns hovar.

I sin förtvivlan hotade hon honom slutligen med att hon skulle ge honom en duktig risbastu, så fort de väl kommit hem. Men då klättrade Davy upp i hennes knä, utan att bry sig om tömmarna, slog sina knubbiga armar omkring hennes hals och kramade henne som om han varit en liten björn.

— Det där tror jag inte du mente, sade han och pussade ömt den skrynkliga kinden. — Du ser inte ut som ett fruntimmer, som smäller en liten pojke bara för att han inte kan hålla sig stilla. Tyckte du inte det var gräsligt svårt att sitta stilla, när du bara var så gammal som mej?

— Ne-ej, jag satt alltid stilla, när jag fick tillsägelse att göra det, sade Marilla och försökte tala strängt, ehuru hon kände sitt hjärta vekna under Davys så uppriktigt menade små smekningar.

— Nåja, det var förstås därför att du var flicka, sade Davy och äntrade tillbaka till sin plats. — Tänk, att du verkligen har varit en liten flicka en gång! .. Dora kan sitta stilla — fastän det måste vara bra besvärligt! … Det måtte allt vara rysligt långsamt att vara flicka! Pip, Dora — nu ska jag pigga upp dig litet!

Davys sätt att pigga upp systern bestod i att grabba tag om

52