Siddiskussion:Eskimålif.djvu/177

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Originalnoterna förefaller innehålla ett antal fel; att kolla det går väl knappast, så jag har gjort rättelser efter bästa förstånd:

a) Takt 1 innehåller i melodistämman en punkterad fjärdedel plus en sextondel, dvs 1,75 fjärdedel, medan de nedre systemen innehåller 1 fjärdedel. För att det ska stämma bör den punkterade fjärdedelen vara en punkterad åttondel.

b) Takt 4-5 innehåller en fjärdedel plus en triol av åttondelar; takt 6-9 går bara ihop om det är åttondelstrioler även där, trots att det inte är inskrivet. Pausen i understämmorna sitter visserligen under den näst sista åttondelen, som om den skulle vara "på slaget", men så är det skrivet i takt 4-5 också.

c) Takt 12 (dvs efter Fine-dubbelstrecket) är likadan som takt 1 och rättas på samma sätt.

d) Takt 14 innehåller i melodistämman en åttondel plus fyra sextondelar, summa 1,5 fjärdedel, medan understämmorna har 2 fjärdedelar. Det går ihop om de två sista noterna får bli åttondelar i st f sextondelar.

e) Takt 17 har en punkterad sextondel plus en åttondel plus en fjärdedel, vilket inte heller räcker till understämmornas två fjärdedelar. Sannolikt har notstickaren förväxlat och satt "extraflaggan" på fel not; om det är en punkterad åttondel plus en sextondel i stället så går det ihop.

f) Det är svårt att tolka hur sången ska framföras, med dubbla "Dal segno al fine" och dubbla segno-tecken. I ljudprovet har jag i alla fall gjort ett försök. – Slager (diskussion) 8 december 2014 kl. 12.01 (CET)