Hoppa till innehållet

Tal om läckerheter 2

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Tal, om läckerheter, Både i sig sjelfva sådana, och för sådana ansedda genom Folkslags bruk och inbillning
av Bengt Bergius och Peter Jonas Bergius, Samuel Ödmann
Til Läsaren.  →[ titel ]
TAL,

Om
LÄCKERHETER,
Både i sig sjelfva sådana, och för sådana ansedda genom Folkslags bruk och inbillning,
Hållet för
KONGL. VETENSKAPS ACADEMIEN
Vid Præsidii nedläggande,
Den 3 Maj 1780,
Af
BENGT BERGIUS,
Banco-Commissarius, Ledamot af Vetenskaps Sällskap. i Trondheim, Zelle, Lund, Götheborg, Nat. Curios. i Berlin, samt Patriot Sällsk. i Stockholm.


Andra Delen.

STOCKHOLM,

Tryckt hos Johan Georg Lange, 1787.

Kommentarer

[redigera]

Den här transkriberingen bygger på upplagan från 1785. Tal om läckerheter har givits ut som kommenterade moderna upplagor:

  • bearbetning av författaren och journalisten Knut Hagberg, 1960[1]
  • Tal om läckerheter : oavkortad illustrerad utgåva av en global mathistorisk klassiker med appendix för excerpter ur gamla reseskildringar av Bengt Bergius, tillika försedd med utförliga förteckningar över i talet använd litteratur och i detta nämnda orter, folkgrupper, djur och växter samt nyskapat sakregister av idéhistorikern Jakob Christensson 2015;[2] finns även som PDF.

Boken är en återgivning i tryckt form av ett tal givet av Bengt Bergius (1723-84) vid Kungliga Vetenskapsakademien 1780. Den gavs några år senare ut med omfattande kommentarer som ger ytterligare detaljer om olika livsmedel samt omfattande källhänvisningar. Samtliga tillägg av som inte hört till det ursprungliga talet återgest i form av noter. I den ursprungliga tryckta upplagan återgavs de som fotnoter (längst ner på varje sida) med symboler istället för siffror. Här återges de som slutnoter (i slutet av texten) med numrering för boken som helhet.

Det här är är del två av två, Andra Delen. Del ett har samma titel men heter istället Förra Delen.