Hoppa till innehållet

Digitalisera arkivalier för släktforskningssyfte på wikisource?

Digitalisera arkivalier för släktforskningssyfte på wikisource?

Hej, Är Wikisource rätt plats för att lägga upp och med gemensamma krafter digitalisera gamla handskrivna arkivalier från 1600-1800 talen? Jag frågar eftersom jag anser att det behövs ett fritt alternativ till de kommersiella krafter som just nu arbetar på att digitalisera stora mängder svenska arkivalier för släktforskningssyften, så att de sedan kan ta betalt för att få tillgång till dokumenten. Dessa dokument representerar den Svenska historien och är allmänna handlingar. De borde vara tillgängliga för alla. Släktforskarrörelsen i Sverige är mycket aktiv. Det handlar alltså om många potentiella frivilliga som kan hjälpas åt att digitalisera arkivalier. Det som saknas är en lämplig plattform..

Jag såg i wikisource-reglerna att statistiska dokument inte hör hemma här. De arkivalier som är intressanta för släktforskning innehåller ofta huvudsakligen tabeller med namnlistor och lite anteckningar, datum, ort, mm. om varje person.

Är Wikisource rätt plats för detta? Om inte, men någon tipsa om en bättre plats?

212.85.93.1611 oktober 2011 kl. 00.52

Ja, det behövs absolut alternativ till det kommersiella inom det här området...

Men det känns kanske som om just kyrkböcker här faller lite utanför Wikisource. Några andra synpunkter?...

Alternativ? - Tja, programvaran här är fri för vemsomhelst att sätta upp. Det som behövs är en server och ngn som sköter den.

Lavallen1 oktober 2011 kl. 07.37

Just kyrkböckerna finns tillgängliga mot betalning från flera kommersiella aktörer nu. Det behövs absolut ett fritt alternativ här, och en plattform för frivilliga avskrifter. Men i första hand tänkte jag mig nog sådant material som de kommersiella företagen ännu inte lagt vantarna på. Jag har själv varit på krigsarkivet och fotograferat av några militära rullor från 1700talet, och har planer på att göra samma sak med några skråböcker.

Men ni anser alltså att sådant inte riktigt platsar på wikisource?

212.85.93.1471 oktober 2011 kl. 08.19

Det jag är tveksam till är rena förteckningar över födda, dödda, döpta, vigda etc. Dvs rena kyrkböcker, men andra här kanske tolkar det annorlunda.

Övrigt material kan platsa...

Lavallen1 oktober 2011 kl. 10.01

Jo, det ligger på gränsen i alla fall. Vi inkluderar visserligen äldre i viss mån äldre handskrivna dokument av allmänintresse men det är då mer brev och andra offentliga dokument, så t ex domböcker kanske skulle gå. Rullor och kyrkobokföring är ju ett litet annorlunda källmaterial. Min uppfattning är nog att det skulle passa bättre på en egen wiki som man kan anpassa på ett annat sätt.

Thurs1 oktober 2011 kl. 18.52

Det finns ju en väldigt stor mängd delredovisning som dopböcker, register över födda och döda etc som kan läggas upp församlingsvis. Svenska kyrkan har nu på olika vis börjat lägga ut olika förteckningar över kyrkogårdarna och begravda. De har inte enats inom församlingarna utan det finns 5-10 olika sajter som är mer eller mindre tillfyllest för släktforskning. Men det finns ju andra forskarbehov också, som t. ex. om båtsmän, namn, kvinnohistoria m.m. KB:s tidningsscanning är ju bra, men väldigt svår att använda jämfört med wiki. Svenska Familj-Journalen på Projekt Runeberg växer extremt sakta men växer ändå, liksom Hvar 8 Dag. Och är läsbar till skillnad från KBs tidningar.

IP78692 oktober 2011 kl. 17.43
 
 
 
 

Det är en bra idé, V85.

Det finns så mycket mer än kyrkoböckerna, som är av intresse för många inom släktforskningen. Det finns mängder av källor inom det offentliga materialet i våra arkiv. Arkiven är redan finansierade av allmänheten och ska knappast vara en källa till salu av varken bibliotek, arkiv eller olika arkivbildare.

Det kan vara ett mer allmänt intresse för enskilda att få ta del av sin hembygdshistoria, olika yrkes- och skråhistorier etc. Själv sitter jag och tittar på en pärm jag har som inleds med "Båtsmän i Åryd" (från 1700-talet), som någon har suttit och skrivit av på skrivmaskin. Det är namn på gårdar och rotar, giftermål och barn, vad folk levde och dog av. Näringar vid sidan av båtsmanskapet och sådant som visar hur livet ibland utvecklades i olyckliga riktningar. (Domböcker, företag, museisamlingar och m.m.).

Den litteratur vi har här på src och på andra närliggande projekt är vad dessa människor läste (och sjöng).

IP78691 oktober 2011 kl. 07.43
 

För att lägga upp exempelvis kyrkböcker här, måste du nog ha faksimilbilder. Har du det? Hur skapas de bilderna?

Visst har vi en del dikter utan faksimil, men jag betvivlar att det blir hållbart för kyrkböcker. Utan faksimilbilder blir det svårt att stoppa förfalskningar och svårt att kontrollera misstänkta fel i avskriften.

Om du har några faksimilbilder som du kommit över lagligen, så tycker jag du kan ladda upp och göra ett prov. Sedan kan vi diskutera om en fortsättning är rimlig och hur den bör struktureras.

LA22 oktober 2011 kl. 13.41

Det juridiskt "säkraste" sättet att kopiera kyrkböcker och liknande är att besöka det aktuella arkivet med en digitalkamera. Tyvärr har arkiven regler som förbjuder både skanners och kamerastativ. Skanner kan man förstå, eftersom det skulle slita på böckerna, men jag har ännu inte träffat en arkivarie som kan förklara varför stativ måste vara förbjudet. De kommersiella företagen som kopierar kyrkböcker har också fått tillstånd att använda stativ, av någon märklig anledning... Men men, det fungerar hyfsat att kopiera böckerna med digitalkamera på frihand också. Så har jag gjort med några handlingar.

Ett annat sätt är att fjärrlåna mikrofilmer/mikrofiche från arkivet och kopiera dessa. Tryckfrihetsförordningen ger alla Svenskar rätt att läsa och "avbilda" alla offentliga handlingar. Men för att skoja till det lite så har riksarkivet satt en liten notis om att de äger upphovsrätten på all mikrofiche, och att all kopiering är förbjuden. Man riskerar alltså att hamna på lite otydlig juridisk mark om man gör så.


Som jag ser det så fyller wikifiering av arkivalier för släktforskning två syften.

Ett:

Det blir det en central plats dit alla som fotograferar arkivalier kan ladda upp sina bilder så att andra kan ha nytta av dom. Digitala kopior av arkivalier på internet underlättar dramatiskt vid släktforskning, eftersom man då slipper flänga land och rike runt för att besöka de olika arkiven. Det blir också ett fritt alternativ till de kommersiella krafter som tar ut ganska så stora avgifter för samma tjänst.

Två:

Med gemensamma krafter kan vi skriva av arkivalierna så att de blir digitalt sökbara. Detta gigantiska arbete gör givetvis underverk för forskningen. Men även utan avskrifter så är digitala kopior fritt tillgängliga på internet mycket värdefullt.


Vad jag vill veta just nu är väl egentligen om ni anser att detta skulle platsa här på wikisource, eller om det är bättre att jag helt enkelt drar igång en ny fristående wiki med specialinriktning på arkivalier?

212.85.93.1612 oktober 2011 kl. 14.11

Nu svarar jag mig själv lite.. Idén om att starta en ny wiki för detta är ganska tilltalande. Då skulle man exempelvis kanske kunna tänka sig att kategorisera alla artiklar enligt samma system som riksarkivet använder, för att göra det lättare att hitta rätt.

81.170.236.1992 oktober 2011 kl. 15.19

Ja, kanske det är den bästa idén.

IP78692 oktober 2011 kl. 17.33
 

Okej, jag tolkar detta som att du vill driva med oss. Lycka till med din egen wiki. Adjö.

LA22 oktober 2011 kl. 23.17
 

Ja, jag tror en special-wiki kan vara den bästa lösningen i ett dylikt fall. Hör av dig om du vill ha lite hjälp och tips...

Lavallen3 oktober 2011 kl. 06.51